logo

Hírek

2012-02-19

Újra Magyarország a téma az Európai Parlamentben

Január közepén Magyarországról és a hazánkban zajló politikai fejleményekről folyt parázs vita az Európai Parlamentben, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.
Újra Magyarország a téma az Európai Parlamentben

Január közepén Magyarországról és a hazánkban lezajló politikai fejleményekről folyt parázs vita az Európai Parlamentben, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

A vita során szóban vagy írásban hét magyar néppárti képviselő is védelmébe vette a kormányt és annak intézkedéseit. A január 18-i vitanap során Szájer József Magyarország demokratikusságát hangsúlyozta, egyúttal kifejtette álláspontját, miszerint a nyugati sajtóban megjelenő „igaztalan vádak és kritikák” a valós helyzet és hazánk ismeretének hiányából fakadnak. Korrekt hangon szólalt fel Tabajdi Csaba szocialista képviselő a Magyarországról szóló januári vitában, amikor a miniszterelnökről szólva kijelentette: „Bár a magyar kormány számos, az európai értékekkel ellentétes intézkedést tett, mégis túlzásnak tartom, hogy bárki Hugo Chaveznek, puszta-Putyinnak vagy diktátornak nevezze Orbán Viktort, igaz, sajnálatos módon ma már nem nevezhetjük őt valódi demokratának, de a személyes méltóság a magyar miniszterelnököt is megilleti.” A képviselő szerint ugyanakkor valójában az Orbán-kormány, és nem az Unió bünteti a magyarokat, és elsősorban hazánknak, és nem az EU-nak az érdeke, hogy Magyarországon helyreálljon a jogállamiság. A Magyarországról szóló januári vitanapon a Jobbik EP-képviselői a kormányt ért kritikákra EU-ellenes offenzívával válaszoltak. Szegedi Csanád elutasította, hogy Magyarországra egyes képviselők gyarmatként tekintsenek. Bokros Lajos pedig kifejtette, hogy hazánkban jogi és politikai válság alakult ki a sietve elfogadott alaptörvény és sarkalatos törvények miatt.

Januárban félidejéhez érkezett az EP hetedik parlamenti ciklusa, így sor került az ilyenkor szokásos tisztújításra is az uniós intézményen belül. A magyar néppárti és szocialista képviselők szép sikereket értek el ezen a területen, többeket újra megerősítettek parlamenti bizottságokban betöltött fontos tisztségükben, egyes képviselők pedig újonnan kerültek meghatározó pozícióba. A legnagyobb megtiszteltetés Surján Lászlót érte, akit képviselőtársai az Európai Parlament 14 alelnökének egyikének választottak. A tisztújítások mellett is voltak magyar szakpolitikai sikerek a téli hónapokban Strasbourgban. Deutsch Tamás néppárti képviselő januárban a Regionális és Fejlesztési Bizottság ülésén előadóként mutatta be az Európai Bizottság 2010-es zárszámadásáról szóló jelentését. Állásfoglalásra irányuló indítványt nyújtott be Szájer József is a stabil, felelősségteljes és fenntartható Európai Unió megvalósulása érdekében. Az EP gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó szakbizottsága elfogadta Pelczné Gáll Ildikónak a felelős vállalatirányítás uniós kereteiről szóló véleménytervezetét. A szocialista Gurmai Zitának elfogadták az uniós polgársággal kapcsolatos 2010. évi jelentésről szóló véleményt. Herczog Edit pedig egy energiapolitikai együttműködésről szóló jelentéstervezet előadójaként végzett jelentős szakmai munkát az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságban.

A teljes elemzés letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!