logo

Hírek

2011-08-23

Tudatos radikalizmus

A Jobbik megerősödésének okairól publikált átfogó elemzést Bíró Nagy András és Róna Dániel. A "Tudatos radikalizmus. A Jobbik útja a parlamentbe, 2003-2010" c. tanulmány 2011 nyarán jelent meg az európai radikális jobboldali pártokat bemutató "Nemzet és Radikalizmus" c. kötetben.
Tudatos radikalizmus

A Jobbik megerősödésének okairól publikált átfogó elemzést Bíró Nagy András (Policy Solutions) és Róna Dániel (Közpolitikai Kutatások Intézete). A "Tudatos radikalizmus. A Jobbik útja a parlamentbe, 2003-2010" c. tanulmány 2011 nyarán jelent meg az európai radikális jobboldali pártokat bemutató "Nemzet és Radikalizmus" c. kötetben.

A szerzők a Jobbik felemelkedésének okait a lehető legtöbb oldalról közelítve, széles módszertani skála használatával térképezték fel. A párt történetének és szervezetfejlődésének feldolgozásához mélyinterjút készítettek a Jobbik pártigazgatójával, az ideológiai profil megrajzolásához a legfőbb programdokumentumok kvalitatív tartalomelemzését végezték el, a közpolitikai álláspontokat sztenderdizált interjúk segítségével vetették össze a jobbikos képviselők és a radikális jobboldali szavazók attitűdjeivel. Közvélemény-kutatási adatok összehasonlító elemzésével vizsgálták a szavazói magatartásban a Jobbik áttörését követően – 2009 és 2010 között – történt változásokat, illetve kvantitatív tartalomelemzéssel kutatták azt, hogy a politikai napirenden megjelenő témák milyen mértékben segítették a párt további erősödését.

Bíró Nagy András-Róna Dániel: Tudatos radikalizmus. A Jobbik útja a parlamentbe, 2003-2010 c. tanulmánya pdf-formátumban letölthető innen.

A Lánczi András szerkesztésében megjelent "Nemzet és radikalizmus" c. tanulmánykötet megrendelhető a Századvég Kiadó honlapján.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!