logo

Hírek

2016-12-01

Új tanulmány: A szociáldemokrata pártok helyzete Kelet-Közép-Európában

E kiadvány a régióban kirajzolódó hasonlóságokat és különbségeket mutatja be, hét kelet-közép-európai ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) szociáldemokrata pártjának esettanulmányán és azok összehasonlításán keresztül.
Új tanulmány: A szociáldemokrata pártok helyzete Kelet-Közép-Európában

Az utóbbi évtizedben a szociáldemokrata pártok teret vesztettek Kelet-Közép-Európában. A régiós viszonylatban összességében kétségkívül megfigyelhető trend azonban nem minden országot érint egyforma mértékben. Míg egyes országokban a szavazatvesztés ellenére a kormányzás továbbra is realitás vagy legalábbis reális esély a szociáldemokrata pártnak, addig arra is van példa, hogy a küzdelem a túlélésért vagy az újbóli megerősödésért megy. Általános trendként jelenik meg továbbá a pártrendszerbeli fokozott verseny. A korábban biztosnak hitt szavazótáborra egyre több, új, akár szélsőjobboldali, akár újbaloldali, zöld vagy liberális rivális is szemet vet, amit a régió pártjai különböző eredményességgel próbáltak eddig kivédeni. A kelet-közép-európai szociáldemokrata pártok nemcsak eredményességüket és pártrendszerbeli pozíciójukat tekintve sokszínűek, hanem értékrendjükben és szavazói összetételükben is.

E kiadvány a régióban kirajzolódó hasonlóságokat és különbségeket mutatja be, hét kelet-közép-európai ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) szociáldemokrata pártjának esettanulmányán és azok összehasonlításán keresztül. Tanulmányunkban minden vizsgált ország vezető szociáldemokrata pártjával foglalkozunk. Ezen pártok egyrészt magukat is szociáldemokrataként definiálják, másrészt az európai pártcsaládok közül is a szociáldemokraták között foglalnak helyett. Az adott országokon belüli radikális baloldali, zöld és liberális versenytársakra az egyes esettanulmányokban röviden kitérünk, de az elemzés fókuszában nem ők állnak. Az első fejezetben a Kelet-Közép-Európa szociáldemokrata pártjaira jellemző legfőbb trendeket mutatjuk be. A választási eredmények és a kormányzati tapasztalat mellett a pártok értékrendjét, szavazóit és pártrendszerbeli riválisait is áttekintjük. A tanulmány második felében a hét vizsgált ország legnagyobb szociáldemokrata pártjainak sikerességét, vállalt értékeit, választói összetételét és pártrendszerbeli kihívóit egyenként, esettanulmányok keretében mélyebben mutatjuk be.

A tanulmány szerzői: Bíró-Nagy András, Kadlót Tibor, Lafferton Sára, Lakner Márton 

"A szociáldemokrata pártok helyzete Kelet-Közép-Európában" c. tanulmány letölthető innen.  



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!