logo

Hírek

2014-10-18

A szociáldemokrata pártok 2014-es EP-választáson elért eredményének elemzése és értelmezése

A 2014-es európai parlamenti választásokon a balközép pártok immár sorozatban a negyedik európai uniós választásokat vesztették el. A szociáldemokrácia nem szenvedett végzetes vereséget, de mindenképpen intő jel, hogy 1994 óta, azaz húsz éve nem volt képes uniós választáson nyerni.
A szociáldemokrata pártok 2014-es EP-választáson elért eredményének elemzése és értelmezése

A 2014-es európai parlamenti választásokon a balközép pártok immár sorozatban a negyedik európai uniós választásokat vesztették el. A szociáldemokrácia nem szenvedett végzetes vereséget, de mindenképpen intő jel, hogy 1994 óta, azaz húsz éve nem volt képes uniós választáson nyerni. Bár általában is igen jelenős volt a mérsékelt nagypártok visszaszorulása, de a baloldalnak 7 európai uniós országban még az első három helyezett közé sem sikerült bejutnia.

A Policy Solutions politikai elemző intézet a Friedrich Ebert Alapítvánnyal közösen ezért arra vállalkozott, hogy áttekintse, milyen folyamatok játszódtak le Európában 1994 óta, mely régiókban, mely országokban gyengült leginkább (vagy hol erősödött átlagon felül) a baloldal, földrajzilag milyen területeken és milyen módon szükséges nagyobb erőfeszítéseket tenni ahhoz, hogy a szociáldemokrácia értékei 2019-re, a következő európai uniós választásokra már többségbe kerüljenek.

Az alábbi tanulmányban ezért négy alapvető kérdésre kerestük a választ:

1) 1994 és 2014 között hogyan alakult a balközép pártok mandátumaránya az Európai Parlamentben, és milyen okokra vezethető vissza a volatilitás?

2) 1994 és 2014 között hogyan alakult az Európai Unió néhány kulcs tagországában a balközép pártok támogatottsága?

3) A baloldal gyenge európai parlamenti választási szereplésében vajon milyen szerepe van annak, hogy posztkommunista kelet-közép-európai országok csatlakoztak az Európai Unióhoz?

4) Összességében milyen okokra vezethető vissza a baloldal elmúlt két évtizedének rossz európai választási szereplése?

A tanulmány megállapítja, hogy míg 1994 és 1999 között minden harmadik (34,35%) EP-képviselő a balközép PES frakciójába tartozott, addig a 2014-es választások eredményeképpen már csak minden negyedik képviselő (25,43%) tagja a PES-t felváltó S&D csoportnak. A legnagyobb zuhanás 1994 és 1999 között történt, ebben az időszakban a pártcsalád közel 6 százalékpontnyi képviselőt vesztett, azóta inkább a baloldal stagnálása, lassú gyengülése látható.

A teljes tanulmány elérhető az elemzések menüpont alatt, vagy ide kattintva.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!