logo

News

2010-11-03

Hungarian Politics In-Depth - 2010. október

A Policy Solutions 2010. októberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2010. október

A Policy Solutions 2010. októberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

A sorozat októberi első számában (Colour Us Orange) az önkormányzati választás eredményeinek pártokra lebontott értékelését készítettük el. A Fidesz a várakozásoknak megfelelő elsöprő sikere mellett kiemeltük, hogy az elszenvedett érzékeny veszteségek ellenére a választás a szocialisták második helyének megerősödését hozta, a két parlamenti újonc lendülete pedig egyértelműen törést szenvedett az őszi megmérettetésen.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló elemzésünkben (For now, red sludge proves politically uncontroversial) arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a súlyos környezeti tragédia ügyében kívételesen olyan helyzet alakult ki, amelyben nem a pártpolitikai összecsapások domináltak. A válságkezelés során sem a kormány, sem az ellenzéki pártok nem használták fel a kérdést arra, hogy ellenfeleiket pillanatnyi taktikai célokból nehezebb helyzetbe hozzák.

A válságadók bevezetését értékelő összeállításunkban (Robin Hood smells blood) azt hangsúlyoztuk, hogy az Orbán-kormány a gazdaságpolitikai elképzeléseit a hitelesség minden áron való megőrzésének rendeli alá. A tavaszi választás előtti ígéretei által szabott szűk keretek között manőverez a kormány akkor, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy úgy teremti meg a 2011-es adócsökkentés fedezetét, hogy az állampolgárokat megszorító intézkedések nem érhetik.

A szocialisták őszi helyzetét vizsgálva (Rumours about the death of MSZP are greatly exaggerated) azt a következtetést vontuk le, hogy egy egyben maradó, 20 százalékos támogatottság felett stabilizálódó MSZP nélkül a jövőben nem képzelhető el kormányváltás – ezért a párton belül zajló hatalmi harcoknak továbbra is komoly tétje van.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.Back

About Us

Policy Solutions is a progressive political research institute based in Budapest. It was founded in 2008 and it is committed to the values of liberal democracy, solidarity, equal opportunity and European integration. The focus of Policy Solutions’ work is on understanding political processes in Hungary and the European Union. Among the pre-eminent areas of our research are the investigation of how the quality of democracy evolves, the analysis of factors driving euroscepticism, populism and the far-right, and election research. 

More

Facebook

Follow us on Facebook!

Newsletter

Subscribe to our newsletter!