logo

Hírek

2013-05-23

Boros Tamás: Az összefogás apró betűs része

Boros Tamás az ellenzéki összefogás két lehetséges módja, a közös listaállítás és a koordinált indulás mellett és ellen szóló érveket ütközteti a Népszabadságban közölt írásában. A teljes írást itt olvashatják el: http://nol.hu/lap/forum/20130523-az_osszefogas_apro_betus_resze
Boros Tamás: Az összefogás apró betűs része

Boros Tamás az ellenzéki összefogás két lehetséges módja, a közös listaállítás és a koordinált indulás mellett és ellen szóló érveket ütközteti a Népszabadságban közölt írásában. A teljes írást itt olvashatják el: http://nol.hu/lap/forum/20130523-az_osszefogas_apro_betus_resze 

A cikkben Boros Tamás kiemeli, hogy amennyiben nem változik meg radikálisan az egyes ellenzéki pártok támogatottsága, akkor a kormányváltás szemszögéből nézve a közös listának nem alternatívája a koordinált indulás.

A koordinált indulás előnye ugyanakkor, hogy az összefogásnak ebben a formájában az egyes politikai alakulatok megőrizhetik önálló identitásukat, nem vesznek el egy választási pártszövetség vagy választási párt olvasztótégelyében. Ez inkább az újonnan létrejött, kisebb formációk számára lehet kedvező. A külön indulás egyik jelentős veszélye az ellenzék számára a parlamenti küszöb intézményéből adódik. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján előfordulhatna, hogy nem jutna be az Országgyűlésbe sem az Együtt 2014–PM, melyre pártszövetségként a 10 százalékos küszöb vonatkozik, sem a Demokratikus Koalíció. Ezáltal elveszne mintegy félmillió kormányváltó szavazat és a töredékszavazatok jelentős része. A koordinált indulás nem teremt tiszta helyzetet a választók számára, ugyanis a miniszterelnök-jelöltség kérdését nem zárja le, mely azt jelenti, hogy a pártok a végletekig halogathatják – vagy teljesen elhagyhatják – a választások előtt a döntést a közös miniszterelnök-jelöltről.

A közös országos listán és a közös egyéni jelöltek állításán alapuló választási szövetség igen szoros politikai és logisztikai együttműködést követel meg a benne részt vevő szervezetektől, az együttműködés ezért itt nehezebb, mint a koordinált együttműködés esetében. Ugyanakkor, a közös lista egyetlen listavezetőt – azaz miniszterelnök-jelöltet – jelent, mely kikényszeríti a gyors megállapodást ezen a téren. A Fidesz–KDNP által benyújtott kampányfinanszírozási törvény alapesetben egyértelműen a közös listát segíti a koordinált indulással szemben. A koordinált indulás már az első pillanatban is sok száz millió forint hátrányt jelentene a kampányban. A közös lista mellett szóló kikerülhetetlen érv a választási matematika is, a koordinált indulás az esetek túlnyomó többségében kevesebb listás mandátumot eredményez, mint ugyanannyi szavazat egyetlen közös országos listán.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!