logo

Hírek

2011-12-29

Sereghajtókból éllovassá a füst elleni harcban

2012. január 1-én az Európai Unió legszigorúbb dohányzási szabályozása lép életbe hazánkban, ezzel sereghajtókból éllovasok leszünk a dohányzás elleni harcban – áll a Policy Solutions összehasonlító elemzésében. A politikai elemző intézet az új magyar jogszabály rendelkezéseit a többi uniós tagállam vonatkozó törvényeivel vetette össze.
Sereghajtókból éllovassá a füst elleni harcban

2012. január 1-én az Európai Unió legszigorúbb dohányzási szabályozása lép életbe hazánkban, ezzel sereghajtókból éllovasok leszünk a dohányzás elleni harcban – áll a Policy Solutions összehasonlító elemzésében. A politikai elemző intézet az új magyar jogszabály rendelkezéseit a többi uniós tagállam vonatkozó törvényeivel vetette össze.

Az új törvény szigora dohányzási szokásaink és a dohányzáshoz köthető halálozások mutatóját figyelembe véve inkább nevezhető indokoltnak, mint radikálisnak. Magyarországon az uniós átlagnál (29%) jóval nagyobb arányban, 38%-nyian gyújtanak rá naponta, ami a harmadik legnagyobb érték az Unión belül. Csupán két déli tagállamban, Görögországban (42%) és Bulgáriában (39%) elterjedtebb ennél a dohányzás. Hazánkban naponta átlagosan valamivel több, mint 16 szál cigarettát füstölnek el a rendszeresen dohányzók, ezzel holtversenyben a hatodik helyet foglaljuk el a fogyasztás mértékét tekintve. Magyarországon tehát nemcsak sokan, hanem sokat is dohányoznak. A dohányzás okozta halálozások tekintetében sem hízelgő Magyarország számára a rangsor, hiszen hazánk – Romániával holtversenyben – százezer lakosra jutó 428 halálozással a dobogó harmadik helyét foglalja el.

2012. január 1-ig Magyarország volt egész Európában a legmegengedőbb a dohányzás szabályozása tekintetében, hazánkban ugyanis eddig a vendéglátóipari egységekben megengedett volt a dohányzás, a munkahelyeken, zárt közterületeken és az egészségügyi intézmények egy részében az arra kijelölt helyen szintén nem akadályozták a dohányzást. Egyértelmű tiltás alá pedig csak a közoktatási intézmények estek.

A januárban életbe lépő új törvény értelmében azonban a helyzet gyökeresen megváltozik. Jelentős szigorításra kerül sor, melynek következtében lényegében az összes zárt légterű közforgalmú helyiségben tilos lesz a dohányzás. Továbbá a buszmegállók és játszóterek, illetve azok ötméteres körzete is a tilalom alá tartozik majd, ezzel egy csapásra a spanyolok mellé kerülünk az európai lista élére. Spanyolországban a munkahelyeken, zárt közterületeken, éttermekben, bárokban és kocsmákban, egészségügyi és oktatási intézményekben egyaránt tilos rágyújtani, sőt a szabadtéri közterületek egy része (játszóterek, iskolák területe) is a totális tiltás alá esik. A spanyol és a jövőbeni magyar szabályozáshoz hasonlóan teljes tilalom jellemző Görögországban, Írországban és az Egyesült Királyságban, azzal a különbséggel, hogy utóbbi három országban a szabadtéri közterületeken korlátozás nélkül lehet füstölni.

A Policy Solutions elemzése arra is rámutat, hogy az Európai Unió minden országában korlátozva van valamilyen mértékben a dohányzás a zárt légterű közforgalmú területeken, igyekezve ezzel csökkenteni e káros szokás egészségügyi és társadalmi kockázatait.

A teljes elemzés elolvasható itt



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!