logo

Hírek

2011-12-12

Forró ősz az Európai Parlamentben

Forró volt az ősz a magyar EP-képviselők számára: az euróválságtól a Schengeni övezet bővítéséig számos izgalmas téma került napirendre az elmúlt két hónapban.
Forró ősz az Európai Parlamentben

Forró volt az ősz a magyar EP-képviselők számára: az euróválságtól a Schengeni övezet bővítéséig számos izgalmas téma került napirendre az elmúlt két hónapban.

Novemberben közösen lépett fel a magyar néppárti delegáció a hitelminősítők tevékenysége ellen. A Gyürk András delegációvezető által kommunikált nyilatkozatban arra szólítják fel az EU-t, hogy erőteljesen lépjen fel a “téves és káros hitelminősítői gyakorlattal szemben”. A plenáris ülésen a Fidesz pénzügyi szakpolitikusa, Pelczné Gáll Ildikó támogatta meg a kezdeményezést, a hitelminősítőkre vonatkozó szabályok szigorítását követelve.

A szocialista Tabajdi Csaba és Göncz Kinga felszólalt Bulgária és Románia schengeni csatlakozása érdekében, mely folyamat – nem a magyar fél hibájából - a várakozásokkal ellentétben nem fejeződött be a magyar elnökség alatt. Bulgária és Románia hátrányos megkülönböztetése a fideszes Gál Kinga ellen is tiltakozott: mindkét országot mielőbb a schengeni övezetben látná a képviselőasszony. A jobbikos Szegedi Csanád a többi magyar képviselővel ellentétben azonban kifejtette, hogy addig nem tudja támogatni Románia csatlakozását a schengeni övezethez, amíg a székely területi önrendelkezés, vagy az érmelléki magyarok autonómiájának kérdése megoldatlan marad.

Mivel a volt MDF-es Bokros Lajos szakterületébe vág az eurózóna válsága, nem meglepő, hogy a képviselő felszólalásaiban és cikkeiben is erre reflektált. A volt pénzügyminiszter Görögország számára ismét a vezérelt államcsődöt javasolta megoldásnak, az euróövezet számára pedig többek közt az Európai Pénzügyi és Stabilitási Eszköz feltőkésítését.

Októberben és novemberben három jelentés is született a magyar néppárti képviselők között. Áder János a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről végzett raportőri munkát, Gál Kinga pedig az emberi jogok terjesztését segítő uniós pénzügyi eszközről készített újabb jelentést. Szintén jelentős eredménynek számít Kósa Ádám saját kezdeményezésű jelentésének elfogadása, amely a fogyatékossággal élők helyzete javításának lehetőségeit vizsgálta.

A szocialista Gurmai Zita kiemelkedően aktív hónapokat zárt: egy jelentése, egy javaslata és egy véleménytervezete is elkészült. A jelentés a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvéhez kötődő Tanácsi irányelv végrehajtásához, a vélemény az Európai Unió 2010-es állampolgársági beszámolójához, a javaslat pedig az Európai Parlament működési szabályzatának módosításával kapcsolatban készült.

A teljes elemzés letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!