logo

Hírek

2016-08-10

Új tanulmány: A Jobbik néppártosodása. A szélsőjobb stratégiai irányváltása Magyarországon

A Policy Solutions társigazgatói, Bíró-Nagy András és Boros Tamás új elemzést tettek közzé Magyarország szélsőjobboldali pártjának, a Jobbik stratégiai irányváltásáról. „A Jobbik néppártosodása. A szélsőjobb stratégiai irányváltása Magyarországon” címet viselő könyvfejezet a „Szélsőjobboldal Európában” című új kötetben jelenik meg.
Új tanulmány: A Jobbik néppártosodása. A szélsőjobb stratégiai irányváltása Magyarországon

A Policy Solutions társigazgatói, Bíró-Nagy András és Boros Tamás új elemzést tettek közzé Magyarország szélsőjobboldali pártjának, a Jobbik stratégiai irányváltásáról. „A Jobbik útja a mainstream felé. A szélsőjobb stratégiai irányváltása Magyarországon” címet viselő könyvfejezet a „Szélsőjobboldal Európában” című új kötetben jelenik meg (szerkesztő: Jerome Jamin, kiadó: Bruylant).

A tanulmány a Jobbik néppártosodási kampányára fókuszál, amelyet 2013 őszén indítottak el, és amely azóta is jellemző a párt kommunikációjára. A szerzők először a Jobbik néppárti stratégiájának alapjait elemzik. Az új stratégia Jobbik számára kínált lehetőségei mellett annak korlátait is áttekinti a tanulmány, továbbá vizsgálja a Jobbik „de-démonizálási” stratégiájának főbb jellemzőit, mind a tartalom, mind a kommunikáció szempontjából. Másodszor, a Jobbik szavazóbázisára vonatkozó 2010-es és 2015-ös adatok összehasonlításával megvizsgálja, hogy a stratégiai váltás milyen mértékben járult hozzá a Jobbik stratégiai kihívásainak kezeléséhez. Harmadszor, a tanulmány elemzi a Jobbik és a hagyományos magyar mainstream pártok közötti kölcsönhatást. Negyedszer, az intézményesített szélsőjobboldal, a Jobbik szubkultúrájának és szellemi hátországának áttekintése is szerepel a tanulmányban. A Jobbik az elmúlt évek során gondosan számos háttérintézményt alapított, hogy ezzel is támogassa a nemzeti párt munkáját. Az utolsó fejezet ennek a "Jobbik Birodalomnak" a legfontosabb elemeit mutatja be.

Az angol nyelvű tanulmány az alábbi linkre kattintva tölthető le: András Bíró-Nagy - Tamás Boros: Jobbik going mainstream. Strategy shift of the far-right in Hungary.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!