logo

Hírek

2015-07-07

"A szélsőjobb és a mainstream" címmel rendeztünk konferenciát

Neves amerikai, brit és német szakértők részvételével workshopot és konferenciát rendezett a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Solutions. A rendezvény célja az volt, hogy mélyrehatóan vizsgálja és bemutassa a szélsőjobb és a fősodratú politika kölcsönhatását.
"A szélsőjobb és a mainstream" címmel rendeztünk konferenciát

 

Neves amerikai, brit és német szakértők részvételével workshopot és konferenciát rendezett a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Solutions. A rendezvény célja az volt, hogy mélyrehatóan vizsgálja és bemutassa a szélsőjobb és a fősodratú politika kölcsönhatását.

 

A több mint 120 fős közönség előtt a Kossuth Klubban megrendezett konferencia két paneljében szereplő előadások a szélsőjobboldali pártok és a társadalom közötti kapcsolat számos aspektusát járták körbe. Elsőként a szélsőjobboldali eszmék iránti társadalmi kereslet volt terítéken. Ezt követően azt a kérdést tárgyalták az előadók, hogy a média milyen stratégiákat követhet a szélsőjobb kezelése során. Szintén szó esett a szélsőjobboldali pártok mainstreammé válásának stratégiáiról. Végül pedig a szélsőjobboldali pártoknak a többi politikai erőre gyakorolt hatását is érintették a szakértők.

A konferencia programja a következő volt:

17:30 – 17:40 – Megnyitó
Jan Niklas Engels, a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának képviseletvezetője

17:40-19:00 – Szélsőjobboldali politika és a társadalom – Moderátor: Mészáros Antónia
Heidi Beirich (Southern Poverty Law Center): A szélsőjobb beszivárgása a mainstream politikába az Egyesült Államokban
Ralf Melzer (Friedrich Ebert Stiftung): Szélsőjobboldali attitűdök Németországban
Boros Tamás (Policy Solutions): Hogyan kezelje a média a szélsőségeseket?
Krekó Péter (Political Capital): A szélsőjobboldal iránti kereslet Európában

19:00 – 20:00 – A mérséklődő szélsőjobboldali pártok és a pártrendszerekre gyakorolt hatásuk – Moderátor: Mészáros Antónia
Bíró-Nagy András (Policy Solutions): A Jobbik néppártosodása
Mike Whine (Community Security Trust): A UKIP mainstream politikára gyakorolt hatása az Egyesült Királyságban
Michael Minkenberg (Viadrina Európai Egyetem): A radikális jobboldal és a mainstream interakciója Kelet-Európában

A konferencia több előadója is kiemelte, hogy a szélsőjobboldali pártok mérséklődési stratégiája mögött rendre az az általános felismerés áll, hogy amennyiben a párt nem elfogadható, sőt egyenesen taszító a társadalom nagy része számára, akkor hiába az egyre több bizonytalan szavazó és az azt felszívni képtelen politikai ellenfelek, a szélsőjobboldali párt sem tud támogatókat gyűjteni. A szavazók egy része lehetséges, hogy néhány ponton egyetértene ugyan a szélsőjobboldali pártokkal, ám a rossz képzettársítások miatt nem fogja lehetséges alternatívaként kezelni. Olyan retorikára törekednek tehát, ami segíti a "vállalhatatlan" bélyegtől való megszabadulást. Szintén visszatérő eleme volt a konferenciának, hogy a mérséklődési stratégia a kormányzóképesség erősítése felé tett lépésként is értelmezhető. A kormányra kerüléshez nem elég szavazók proteszthangulatára játszani, azt is el kell hitetni velük, hogy a párt képes közhatalmi pozícióban is helytállni.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!