logo

Hírek

2021-05-26

Szorongások és félelmek Magyarországon

A Policy Solutions kutatása bemutatja, hogy milyen aggodalmak határozzák meg a magyarok gondolkodását, ha a személyes jövőjükről, Magyarország hosszú távú kilátásairól és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról van szó.
Szorongások és félelmek Magyarországon

Az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány elemi erővel alakította át az emberek életét, és a szorongások egy új szintjét ültette el a magyar társadalomban is. Az élet azonban nemcsak a járványról szól még most sem. E kiadványunkban folytatjuk azt az átfogó elemzést, amelyet a 2021 áprilisában megjelent „Koronavírus és válságkezelés” című tanulmányunkban elkezdtünk, azonban a fókuszt jelentősen tágítjuk. Túllépve a járvánnyal és a válságkezeléssel kapcsolatos közvetlen tapasztalatokon, arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen aggodalmak határozzák meg a magyarok gondolkodását, ha a személyes jövőjükről, Magyarország hosszú távú kilátásairól és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról van szó.

A Policy Solutions kutatásának célja tehát annak vizsgálata, hogy milyen szorongások és félelmek jellemzik a magyar társadalmat 2021-ben. Kutatási eredményeinkre alapozva nemcsak arról kaphatunk képet, hogy személyes életükben mitől aggódnak a magyarok, hanem arról is, hogy az ország problémái közül mi foglalkoztatja őket, és mit tartanak a legfontosabb globális veszélyeknek. Magyarország aktuális problématérképének felvázolása mellett arra is törekedtünk, hogy a magyarok jövőképét tíz éves távlatban is megismerjük.

Az elemzés megalapozásához 2021. március 2-11. között közvélemény-kutatást végeztünk, melyben a Závecz Research volt a partnerünk. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. Az egyes szocio-demográfiai csoportokon belüli bontások az arányok érzékeltetésére alkalmasak, ezekben az esetekben a megnövekvő hibahatár miatt a pontos számok tájékoztató jellegűek. Tekintettel a hat ellenzéki párt közös indulására a 2022-es országgyűlési választásokon, kiadványunkban a különböző táborokat az ebből fakadó politikai realitásnak megfelelő bontásban (Fidesz-KDNP, ellenzéki közös lista, bizonytalan szavazók) mutatjuk be. E hármas bontás egyben fedi is valamennyi, a teljes népességben legalább 5 százalékos nagyságú választói csoportot. 

Bízunk abban, hogy ezzel a kötetünkkel is hozzájárulunk a magyar társadalom állapotának mélyebb megismeréséhez, és ezáltal ahhoz, hogy a válság utáni Magyarország olyan közpolitikákra épüljön, amelyek a társadalom legfontosabb aggodalmait orvosolják. 

A "Szorongások és félelmek Magyarországon" c. kiadvány ide kattintva letölthető. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Laki Gergely - Szászi Áron

A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!