logo

Hírek

2014-02-20

Női képviselők az Országgyűlés következő ciklusában

A jelenlegi pártpreferenciák alapján 20 női tagja lenne az új parlamentnek, ami a jelenlegivel lényegében megegyező, mindössze 10%-os arányt jelent. Ezzel sereghajtók leszünk a demokratikus országok sorában – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet legfrissebb gyorselemzésében.
Női képviselők az Országgyűlés következő ciklusában

A jelenlegi pártpreferenciák alapján 20 női tagja lenne az új parlamentnek, ami a jelenlegivel lényegében megegyező, mindössze 10%-os arányt jelent. Ezzel sereghajtók leszünk a demokratikus országok sorában – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet legfrissebb gyorselemzésében. A Fidesz-KDNP színeiben kilenc-tíz, az Összefogás képviseletében nyolc-kilenc, a Jobbiknál pedig két képviselőasszony kezdheti meg a munkát áprilistól. Arányaiban az MSZP-Együtt-PM-DK képviselői között lesz a legtöbb női politikus, a Fidesz képviselőcsoportjában pedig a legkevesebb.

A 2014-es országgyűlési választások előtt szűk két hónappal már érdemes és lehetséges becsülni a következő parlament összetételét. A Policy Solutions gyorselemzésében arra vállalkozik, hogy bemutassa, a jelenlegi pártpreferenciák alapján hogyan alakulna az új Parlament nemek szerinti összetétele. Az elemzéshez a közvélemény-kutató cégek közül az Ipsos legfrissebb, 2014. februári kutatási eredményeit vettük alapul. A biztos választókra vonatkozó pártpreferenciákat a Policy Solutions saját mandátumbecslő rendszerén futtattuk le.

A nyilvánosságra hozott listák alapján a Fidesz-KDNP 14 nőt indít egyéniben és/vagy országos listán, az MSZP-Együtt-PM-DK 46* politikusnőnek ad esélyt, a Jobbik színeiben pedig 9 női politikusnak van lehetősége mandátumot szerezni. A mandátumszimuláció alapján a 106 egyéni választókörzet közül mindössze hatban nyerne női jelölt, ez az egyéni körzeteknek alig több mint 5%-a. A hölgyek közül hárman a fővárosban esélyesek: az MSZP-s Móricz Eszter és Kunhalmi Ágnes a XV., illetve a XVIII. kerületben, a Fidesz-KDNP színeiben induló Dunai Mónika pedig a XVII. kerületben szerez jó eséllyel mandátumot. Vidéken is három egyéni mandátumhoz jutnának a politikusnők. A Komárom-Esztergom megyei Kisbéren a fideszes Bertalan Judit a legnagyobb esélyes erre, és jelenleg Szolnokon is a kormánypárti jelölt, Bene Ildikó tűnik favoritnak, bár az Összefogás jelöltje könnyen átveheti a vezetést az erősen balos körzetben. A miskolci 1-es választókörzetben azonban meglehetősen szoros küzdelem várható az Együtt-PM által indított Nagy-Korsa Judit és a Fidesz színeiben induló Csöbör Katalin között, így egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy Miskolcról is bekerül egy hölgy a parlamentbe. A baloldal erősödése esetén Bátyai Edina Együtt-PM jelöltnek lehet még esélye Szegeden és környékén.

Az országos listáról megszerezhető 93 mandátumból 14-et szereznének női képviselőjelöltek. A Fidesz-KDNP listájáról és a baloldali összefogás listájáról egyaránt 6-6, a Jobbikéról pedig két képviselőasszony kapna törvényhozói mandátumot az aktuális pártpreferenciák ismeretében.

Így összességében a Fidesz-KDNP színeiben – a miskolci körzet eredményétől függően – kilenc vagy tíz, az Összefogás képviseletében nyolc vagy kilenc, a Jobbiknál pedig két képviselőasszony kezdhetné meg a törvényhozói munkát áprilistól az új parlamentben. Jól látható, hogy arányaiban az MSZP-Együtt-PM-DK képviselői között lesz a legtöbb hölgy, a Fidesz képviselőcsoportjában pedig arányaiban a legkevesebb.

A teljes elemzés elolvasható itt

*módosítva: 2014. február 21. 14:43



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!