logo

Hírek

2013-11-06

Hogyan kezelje a média a szélsőségeseket?

A Policy Solutions a Friedrich Ebert Alapítvánnyal és a Szubjektív Értékekért Alapítvánnyal közösen beszélgetés-sorozatot indított 2013 nyarán a szélsőjobboldal és a média kapcsolatáról. Ennek eredményeit mutatja be egy most elkészült kézikönyv és honlap.
Hogyan kezelje a média a szélsőségeseket?

A Policy Solutions a Friedrich Ebert Alapítvánnyal és a Szubjektív Értékekért Alapítvánnyal közösen beszélgetés-sorozatot indított 2013 nyarán a szélsőjobboldal és a média kapcsolatáról. Ennek eredményeit mutatja be egy most elkészült kézikönyv és honlap. 

A beszélgetések célja az volt, hogy a magyar újságírókkal megismertessék, Európában milyen gyakorlatokat alkalmaznak a médiában a szélsőséges, rasszista, kirekesztő politikai megnyilvánulások megfelelő kezelésére. A szélsőségek elleni küzdelem lehetséges módszereiről már több alkalommal is vita bontakozott ki hazánkban, különösen miután a szélsőséges megnyilvánulások a média napirendjére is rendszeresen felkerültek. Ugyanakkor, korábban Magyarországon nem működött a radikalizmus tematikájáról szóló átfogó képzés. A három intézet közös kezdeményezése ezt a hiányt igyekezett pótolni, növelve a politikai extrémizmus elleni fellépés hatékonyságát.

A rendezvénysorozat tapasztalatait egy kézikönyv formájában is összeállították a program szervezői. A kézikönyv célja, hogy a nemzetközi példákat, úgynevezett „legjobb gyakorlatokat” bemutatva prezentálja a hazai sajtó munkatársai számára, hogyan lehet és érdemes kezelni a szélsőséges politikai erőket a médiában. Munkatársaink a legjobb cseh, francia, német és svéd nemzetközi gyakorlatok alapján, de kifejezetten Magyarországra szabva állították össze a kézikönyvet, melyet honlapunkról is letölthetnek az elemzések menüpont alatt.

A program részeként egy tematikus honlap is elindult Szélsőségek.hu néven. A honlap a nemzetközi legjobb gyakorlatok mellett bemutatja és összegyűjti a szélsőségesek kezelésének legjobb és legrosszabb hazai példáit. Mindezek mellett a honlapon megtekinthetők az előadásokról készített videók és fotók. Az érdeklődők a téma szempontjából hasznos linkeket is találhatnak az oldalon.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!