logo

Hírek

2013-08-28

A budapestiek közel fele ellenzi a hajléktalanok kitiltását

A budapesti szavazók erősen megosztottak a hajléktalanok kitiltásával kapcsolatban: a fővárosiak 45 százaléka szerint a tiltás nem megoldás a problémára – derül ki a Policy Solutions politikai elemző intézet 2013 júliusában készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.
A budapestiek közel fele ellenzi a hajléktalanok kitiltását

A budapesti szavazók erősen megosztottak a hajléktalanok kitiltásával kapcsolatban: a fővárosiak 45 százaléka szerint a tiltás nem megoldás a problémára – derül ki a Policy Solutions politikai elemző intézet 2013 júliusában készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredmények közzétételének apropóját az adja, hogy tegnapi sajtóhírek szerint a hajléktalanokat kitiltó rendeletek további szigorítását tervezi Tarlós István főpolgármester.

A politikai elemző intézet kutatása szerint a fővárosi szavazók 45 százaléka kifejezetten elítéli a hajléktalanok kitiltását célzó rendeletalkotást, szerintük a hajléktalanság kriminalizálása nem jelent megoldást a lakhatási szegénység problémájára. A fővárosi lakosok 29 százaléka szerint ugyanakkor az eredménytelenség elsősorban annak köszönhető, hogy nem tartották be elég keményen a tiltást. Nagy valószínűséggel ők lehetnek a főpolgármester által támogatott további szigorítás támogatói. Összesen 20 százalék elégedett az elmúlt három év eredményeivel, szerintük már a korábbi szankciók révén is javult a helyzet. Összességében tehát nagyjából a budapestiek fele ellenzi, másik fele támogatja a lakhatási szegénységgel kapcsolatos probléma ilyen módon történő megoldását.

A fővárosi hajléktalanpolitika még a Fidesz szavazóit is megosztja, bár körükben – nyilván nem függetlenül a pártpreferenciától – magasabb az intézkedés támogatóinak aránya. A kormánypárti szavazók szűk egyharmada elhibázottnak tartja az intézkedést, míg további 31 százalék a tiltás keményebb betartása mellett érvelt. A Fidesz szavazóinak 29 százaléka szerint a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetése már eddig is látható eredményekkel járt.

A Policy Solutions kutatása szerint az MSZP-szavazók alapvetően szegénypártibbak, mint a budapesti átlag. A szocialista szavazók 58 százaléka ítéli el a hajléktalanok kitiltását, ugyanakkor 30 százalékuk szerint az okozza a fő problémát, hogy nem tartották be kellő szigorral a tiltó rendelkezéseket. A baloldali szavazók csupán 9 százaléka érzékelte, hogy már javult volna az otthontalanokkal kapcsolatos helyzet Budapesten.

A Policy Solutions júliusi felmérése azt is bemutatja, hogy nincsen olyan korcsoport, ahol ne lennének többségben a hajléktalanság büntetését rossz iránynak tartók a keményebb tiltást szorgalmazókkal vagy a korábbi intézkedésekkel elégedettekkel szemben. A keményebb fellépést szorgalmazók legnagyobb arányban a legfiatalabb, 18-29 éves korosztályból kerülnek ki, míg a legmegértőbbek a 45-59 évesek. Összességében egyedül a 18-29 közötti korosztályban vannak többségben a tiltást támogatók az azt ellenzőkkel szemben.

A Főváros különböző városrészeiben lakók radikálisan eltérően ítélik meg a hajléktalanok kitiltásának kérdését. Míg a budai és a dél-pesti lakosok fele határozottan ellenzi a tiltást, addig Észak-Pesten a megkérdezettek 30, a Belvárosban 37 százaléka a további szigorítás pártján vannak. Ugyanakkor egyetlen városrészben sincsenek többségben azok, akik elégedettek lennének az eddigi eredményekkel.

A Policy Solutions közvélemény-kutatása 2013. június 29. és 2013. július 13. között 1012 véletlenszerűen kiválasztott budapesti választópolgár személyes megkérdezésével történt. A reprezentatív kutatás becslési bizonytalansága nem haladja meg a +/-3 százalékot.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!