logo

Hírek

2013-08-09

Politikai trendek 2013 nyarán

2013 tavaszához képest nyárra némileg csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP népszerűsége között, az ellenzék többi pártja azonban vagy stagnált, vagy rontott támogatottságán az utóbbi hónapokban – derül ki a Policy Solutions politikai közvélemény-kutatásából.
 Politikai trendek 2013 nyarán

2013 tavaszához képest nyárra némileg csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP népszerűsége között, az ellenzék többi pártja azonban vagy stagnált, vagy rontott támogatottságán az utóbbi hónapokban – derül ki a Policy Solutions politikai elemző intézet 2013 áprilisa és júliusa között havonta végzett politikai közvélemény-kutatásából. A Fidesz-KDNP előnye továbbra is igen jelentős, a kormánypártok 41 százalékos eredményt érnének el jelenleg egy választáson.

A Fidesz-KDNP népszerűsége 2013 áprilisában a pártválasztók körében 39 százalékon állt, majd hibahatáron felül 42 százalékra erősödött májusra, végül júliusra 41 százalékon állt meg. A Fidesz így őrzi előnyét az ellenzékkel szemben, láthatóan az alacsony infláció, a kedvezően tálalt gazdasági adatok és a rezsicsökkentés ellensúlyozta a trafik- és a földbotrányok okozta felháborodást. A Magyar Szocialista Párt ugyanakkor áprilistól júliusig 5 százalékponttal erősödött, így jelenleg a pártválasztók 26 százalékának voksára számíthat. A Jobbik áprilisban a szavazatok 18, májusban 17, júniusban 19, júliusban ismét 17 százalékára számíthatott, így a szélsőjobboldali párt biztosan őrzi harmadik helyét.


Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség tavasszal a számukra a parlamenti bejutási küszöböt jelentő 10 százalékos eredményt még könnyedén meghaladták, nyárra azonban elvesztették szavazóik egy részét. Jelenleg a szavazatok 8 százalékára számíthat a Bajnai Gordon nevével fémjelzett szövetség. A parlamenti bejutás küszöbén van a Lehet Más a Politika, amely a szakadását követően folyamatosan vesztett népszerűségéből, de jelenleg továbbra is 3 százalékon áll. Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak ugyancsak küszöb alatti az eredménye: áprilisban, júniusban és júliusban is 4 százalékon állt a szervezet népszerűsége.

Jelenleg a kormányváltást támogató és az ellenzéki összefogásban érdekelt szavazók száma ismét nem éri el a Fideszt támogató választók számát, ráadásul érdemes hangsúlyozni, hogy az egyes politikai erők szavazótáborai nem összeadhatók „mechanikusan”. A nyár és a kora ősz jelentős kérdése így az lesz, hogy az Együtt 2014 - PM, az LMP vagy Demokratikus Koalíció el tud-e mozdulni egyik vagy másik irányba a parlamenti bejutási küszöb környékéről, illetve, hogy folytatódik-e a Fidesz és az MSZP közötti olló szűkülése.

(Az elemzés hátteréül szolgáló adatokat a Policy Solutions politikai elemző intézet által 2013 áprilisában, májusában, júniusában és júliusában készített, egyenként 1000 fős, véletlenszerű személyes megkérdezésen alapuló országos reprezentatív közvélemény-kutatása adja. A minta tükrözi a 17 évnél idősebb lakosság nem, életkor, településtípus és iskolai végzettség szerinti összetételét. A hibahatár legfeljebb +/- 3,1%.)



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!