logo

Hírek

2013-08-05

Hogyan kezelje a média a szélsőségeseket? - Workshop-sorozat újságírók számára

A Policy Solutions a Friedrich Ebert Alapítvánnyal és a Szubjektív Értékekért Alapítvánnyal közösen négy alkalomból álló, zártkörű beszélgetés-sorozatot indít, melynek célja, hogy a magyar újságírókkal megismertessék, Európában milyen gyakorlatokat alkalmaznak a médiában a szélsőséges politikai megnyilvánulások megfelelő kezelésére.
Hogyan kezelje a média a szélsőségeseket? - Workshop-sorozat újságírók számára

A Policy Solutions a Friedrich Ebert Alapítvánnyal és a Szubjektív Értékekért Alapítvánnyal közösen négy alkalomból álló, zártkörű beszélgetés-sorozatot indít. A beszélgetések célja, hogy a magyar újságírókkal megismertessék, Európában milyen gyakorlatokat alkalmaznak a médiában a szélsőséges, rasszista, kirekesztő politikai megnyilvánulások megfelelő kezelésére. A vitaindító előadásokat ennek megfelelően a téma külföldi szakértői tartják, mind az elmélet, mind a gyakorlat oldaláról bemutatva, hogy hazájukban hogyan zajlik a kérdés interpretálása. Ezt követően kerül sor a magyar újságírókkal folytatott beszélgetésre és tapasztalatcserére. A szélsőségek elleni küzdelem lehetséges módszereiről már több alkalommal is vita bontakozott ki hazánkban, különösen miután a szélsőséges megnyilvánulások a média napirendjére is rendszeresen felkerültek. Ugyanakkor korábban Magyarországon nem működött a radikalizmus tematikájáról szóló átfogó képzés. A három intézet közös kezdeményezése ezt a hiányt igyekszik pótolni, növelve a politikai extrémizmus elleni fellépés hatékonyságát.


A rendezvénysorozat első állomásaként Patrick Gensing, a német ARD televízió munkatársa beszél a németországi helyzetről, majd Barta Judit, a Közép-Európai Egyetem munkatársa, médiakutató a téma elméleti hátterét és magyarországi kutatásai eredményét mutatja be. Rokhaya Diallo francia újságírónő és emberi jogi aktivista a franciaországi gyakorlatokat és dilemmákat elemzi. Végül Annika Hamrud és Jarmila Balázs a svéd, illetve cseh tapasztalatokat osztja meg a jelenlévőkkel. A rendezvények helyszíne a Magyar Sajtó Háza.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!