logo

Hírek

2013-08-06

HUNGARIAN POLITICS IN-DEPTH 2013. június-július

A Policy Solutions a nyári hónapokban is folytatta a már hagyományosnak tekinthető havi angol nyelvű elemzéssorozatát a Magyarországot érintő legfontosabb kérdésekről. A júniusi, „New realities in campaign financing” című elemzés a kampányfinanszírozási törvénnyel foglalkozik.
HUNGARIAN POLITICS IN-DEPTH 2013. június-július

A Policy Solutions a nyári hónapokban is folytatta a már hagyományosnak tekinthető havi angol nyelvű elemzéssorozatát a Magyarországot érintő legfontosabb kérdésekről. A júniusi, „New realities in campaign financing” című elemzés a kampányfinanszírozási törvénnyel foglalkozik. Az írás szerint a Fidesz reformjai aligha oldják meg a párt- és kampányfinanszírozás több mint két évtizede fennálló problémáit, épp ellenkezőleg, a kormánypártnak további előnyt biztosító rendelkezések újabb problémákat generálhatnak.

Az elemzés kiemeli, hogy bár a törvény emeli a pártok legális költési limitjét, amivel némileg közelebb kerülhetünk a modern választási kampányok reális igényeihez, ugyanakkor az átláthatóságot alig növeli a szabályozás.

A júliusban publikált, „An anti-European campaign in the making” című elemzés a kormány Európai Unió elleni támadásaira fókuszál. Az anyag rámutat, hogy az Orbán-kormány eddig sem igyekezett palástolni az EU és annak képviselőivel szembeni ellenérzéseit. Ennek a támadássorozatnak pedig Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi biztosa a legújabb célpontja.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a Fidesz számára a 2014-es választási kampány során még jól jöhet az Európa-ellenes kártya kijátszása. A „szabadságharc”, a homályosan megfogalmazott, Magyarországot támadó nemzetközi erőkkel való fenyegetés retorikája a közelgő kampány egyik mobilizáló tényezője lehet, ehhez pedig arra van szüksége a kormánypártnak, hogy a párt unióellenességét egy-egy vezető európai politikushoz – így Viviane Redinghez - tudják kötni a választók.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!