logo

Hírek

2013-05-23

Hungarian Politics In-Depth 2013 április-május

A Policy Solutions elemzői áprilisban és májusban is jelentkeztek angol nyelvű elemzéssel. A „The populist poker begins” című elemzés a Fidesz tavasszal tapasztalható erősödésével foglalkozik, a májusi „Assembling the anti-Orbán coalition” című elemzés pedig a formálódó ellenzéki összefogás problémáit és lehetőségeit járja körül.
Hungarian Politics In-Depth 2013 április-május

A Policy Solutions elemzői áprilisban és májusban is jelentkeztek angol nyelvű elemzéssel. A „The populist poker begins” című elemzés a Fidesz tavasszal tapasztalható erősödésével foglalkozik. A kormánypárt az év eleje óta sikeresen növeli az ellenzékét a tavalyi mélyponton is lehagyó támogatottságát. Ennek fő oka a populista kampány sikeres beindítása, aminek sarokköve a rezsicsökkentés lett. Az intézkedés politikai sikere abban rejlik, hogy látszólag csak a szolgáltatókat terheli, ezzel jól illeszkedve a kormány multicég-ellenes retorikájába.


A baloldali ellenzék kritikájában először ugyan rámutatott a növekvő lakossági terhekre, de később követte a Fideszt a populista kampányolás útján, elmozdulva az alkotmányosságés demokrácia tematikájától.Az elemzés szerint az ellenzéknek ezen az úton komoly nehézségekkel kell szembenéznie, és nem csak a Fidesz olajozott kommunikációs gépezete miatt. Az ígéretek versenye a baloldali ellenzék számára múltja és jelenlegi pozíciója alapján is hitelességi problémákat vet fel. A kormánypártokfő taktikai fölénye abban rejlik, hogy az ellenzék formálódó ígéreteivel szemben tényleges, érezhető lépéseket tehet a választók megnyeréséért.


A májusi „Assembling the anti-Orbán coalition” című elemzés a formálódó ellenzéki összefogás problémáit és lehetőségeit járja körül. A baloldal pártjai elkerülhetetlenül haladnak a választási együttműködés valamilyen formája felé, de a résztvevők minél nagyobb saját előnyt próbálnak kicsikarni együttműködésükért cserében. Az egyes szereplőknek ezért úgy kell kimutatniuk elkötelezettségüket az egység mellett, hogy közben egymás közti versengéssel lassítják a folyamatot. A legfontosabb eldöntésre váró kérdések az egyéni választókerületek felosztása, a közös kampánytevékenység megszervezése és a miniszterelnök-jelölt személye.


Az anyag áttekinti az Együtt 2014 és az MSZP stratégiai pozícióját. Az Együtt láthatóan nem akarja beérni a korábbi SZDSZ-hez hasonló másodhegedűs pozícióval a szocialisták mellett. Bár az MSZP jelenleg egyértelműen erősebb az Együttnél, továbbra sem elég erős önmagában. Az Együtt legnagyobb erőssége nyilvánvalóan Bajnai Gordon személye, a volt miniszterelnök befolyása abból a vélt vagy valós percepcióból ered, hogy a potenciális szavazók nagyobb részét tudja megszólítani, mint bármely más baloldali jelölt.Bármelyik pártvezető kerül ki győztesen a jelöltségért folytatott versenyből, az MSZP tábora és erőforrásai még mindig megkerülhetetlenek, ha a baloldal választást akar nyerni.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!