logo

Hírek

2012-08-29

Kósa Ádám és Göncz Kinga az év magyar európai parlamenti képviselői

A szakpolitikai kategóriában a fideszes Kósa Ádám, a politikai munkát tekintve a szocialista Göncz Kinga lett az év magyar európai parlamenti képviselője a Policy Solutions elemzése szerint. A politikai elemző intézet a magyar EP-képviselők elmúlt egy évi brüsszeli és strasbourgi teljesítményét értékelte.
Kósa Ádám és Göncz Kinga az év magyar európai parlamenti képviselői

A szakpolitikai kategóriában a fideszes Kósa Ádám, a politikai munkát tekintve a szocialista Göncz Kinga lett az év magyar európai parlamenti képviselője a Policy Solutions elemzése szerint. A politikai elemző intézet a magyar EP-képviselők elmúlt egy évi brüsszeli és strasbourgi teljesítményét értékelte.

Kósa Ádám a szakpolitikai kategória győztese

2011-12-ben a magyar európai parlamenti képviselők közül a fideszes Kósa Ádám nevéhez fűződött a legjelentősebb szakpolitikai munka. A képviselő a fogyatékkal élők helyzetéről készített átfogó jelentést, mely dokumentum az egyik legégetőbb kérdésnek a munkaerő-piaci integrációt jelöli meg. Kósa Ádám két véleménye közül az idén májusban elfogadott az európai statisztikai programról szólt, a júliusban elkészített véleménytervezete pedig az ún. Közös Stratégiai Keretről, mely a különböző európai pénzügyi alapok felhasználásának közös szabályait tartalmazta. Kósa emellett 26 különböző témában módosító indítványokat is benyújtott az elmúlt egy évben.


Göncz Kinga a politikai kategória győztese

A szocialista Göncz Kinga tudhatja maga mögött a politikailag legaktívabb évet a magyar európai parlamenti képviselők közül. A képviselő négy különböző parlamenti állásfoglalást indítványozott, többek közt - Tabajdi Csabával közösen - az új magyar Alaptörvénynek és a magyar demokrácia helyzetének vizsgálatát követelő állásfoglalásokat. Göncz más témákban is aktív volt: a közép- és kelet-európai munkavállalók ellen uszító diszkriminatív internetes oldalakkal, valamint a bolgár és román munkavállalók szabad mozgásával kapcsolatban is előterjesztett határozatot. Emellett 40 felszólalásával (az euróválságtól a hajléktalanok védelméig) és 18 parlamenti kérdésével hívta fel magára politikus társai és a közvélemény figyelmét. Mindemellett Göncz Kingát ismét megválasztották az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnökének.


További kiemelkedő teljesítmények: Gurmai Zita és Pelczné Gáll Ildikó

2011 júliusa és 2012 júliusa között a megelőző évekhez képest több, összesen hét magyarországi képviselő kapott – a szakpolitikai megbízatások csúcsának minősülő - jelentéstevői feladatot. A jelentések közül négyet fideszes, hármat szocialista politikus jegyez – a jobbikos és az MDF-es politikusok nem kaptak ilyen megbízatást az elmúlt időszakban. A szocialista Gurmai Zita még 2010 végén készítette el a ciklus egyik legfontosabb jelentését, az Európai Polgári Kezdeményezésről szóló dokumentumot, az elmúlt egy évben pedig ő jegyezte ennek a kezdeményezésnek a végrehajtásáról szóló javaslatot. Gurmai többek között emiatt a megbízatás miatt végzett a szakpolitikai kategóriában a második helyen, Kósa Ádám mögött a Policy Solutions értékelésében.

Az Európai Parlamentben elhangzott viták közül két témában voltak kiemelkedően aktívak a magyar képviselők: 2011 szeptemberében az euróövezet jövőjéről szóló diskurzusban, illetve 2012 elején a hazánkban lezajló politikai fejleményekről folyó parázs vitában. Míg korábban a plenáris ülésen való felszólalás tipikusan „ellenzéki” műfaj volt, addig az elmúlt egy évben a többségben lévő néppárti képviselők aktivizálták magukat. Pelczné Gáll Ildikó rekordszámban, 83 alkalommal szólalt fel az elmúlt egy évben, így a más politikai eszközökkel még nála is gyakrabban élő Göncz Kinga mögött második helyen végzett a politikai kategóriában.

A teljes elemzés letölthető itt. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!