logo

Hírek

2012-05-24

Pártfinanszírozás Magyarországon: nyugatról keletre

Amennyiben Magyarországon megszűnne az állami pártfinanszírozás, akkor az egész Európai Unióban példátlan rendszer jönne létre hazánkban. Az Unió minden más országában létezik ugyanis állami párt- vagy kampányfinanszírozás – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet legfrissebb elemzésében.
Pártfinanszírozás Magyarországon: nyugatról keletre

Amennyiben Magyarországon megszűnne az állami pártfinanszírozás, akkor az egész Európai Unióban példátlan rendszer jönne létre hazánkban. Az Unió minden más országában létezik ugyanis állami párt- vagy kampányfinanszírozás – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet legfrissebb elemzésében.

Orbán Viktor miniszterelnök 2012. május 17-én azt javasolta a Fidesz számára, hogy a következő két évre függesszék fel a pártok állami támogatását. A kormányfő szerint az intézkedést a költségvetés rossz helyzete indokolja. Más európai országok törvényi szabályozást áttekintve megállapítható, hogy amennyiben Magyarországon megszűnne a pártok állami finanszírozása, akkor az egész Európai Unióban példátlan rendszer jönne létre hazánkban.

Az Európai Unió 27 tagállamában ugyanis - bár igen különböző formákban -, de minden ország nyújt valamilyen állami támogatást a pártok működésére párt- vagy kampányfinanszírozás formájában. Mindössze két ország van, ahol „egyedi” megoldásokat alkalmaznak: Olaszországban kizárólag a kampányra kapnak állami finanszírozást a pártok, Máltán pedig az európai uniós ügyekhez köthető tevékenységükre kapnak támogatást az egyes politikai erők.

A Policy Solutions elemzése kiemeli, hogy nem csak az Európai Unió országai, hanem még a balkáni államok és Oroszország is biztosítanak közvetlen állami juttatásokat a politikai pártoknak. Kivételt csupán néhány kelet-európai állam, így Fehéroroszország, Moldova, Ukrajna, valamint a pártfinanszírozást a pártok parlamenti képviselőcsoportjain keresztül megoldó Andorra és Svájc képez.

Általános szabály az Európai Unióban, hogy az állami támogatást feltételekhez kötik, alanyi jogon sehol sem jár közpénz a pártoknak. A leggyakrabban alkalmazott feltételek korábbi választásokon való induláshoz, illetve a legutóbbi választásokon való szereplés eredményének függvényében teszik elérhetővé az állami juttatásokat. A kritériumrendszert általában úgy állapítják meg, hogy ne csak a parlamentbe bejutott pártok számára legyen elérhető, hanem a kisebb, 1-2%-os támogatással rendelkező politikai szervezetek is hozzájuthassanak, ezzel is erősítve a demokratikus pártverseny nyitottságát. Kivételt képez Belgium és Finnország, ahol csak a parlamenti képviselettel rendelkező pártok kaphatnak ilyen juttatást. Hollandiában szempont a meghatározott méretű párttagság is, valamint az Egyesült Királyság is eltér a legelterjedtebb gyakorlattól, mivel ott kizárólag az ellenzéki pártoknak jár működési támogatás.

A teljes elemzés letölthető itt.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!