logo

Hírek

2012-05-23

Huszonnyolc új közteher 2010 óta

A Fidesz választási ígéretei közül az adórendszer átalakítására vonatkozó tervek kétségkívül világosak voltak: Orbán Viktor a kampányban és azt megelőzően is azonnali és nagyarányú adócsökkentésről, illetve az adórendszer egyszerűsítéséről beszélt. A Policy Solutions évekre lebontva összegyűjtötte a 2010 tavasza óta bevezetett új adókat, járulékokat és egyéb új közterheket.
Huszonnyolc új közteher 2010 óta

A Fidesz választási ígéretei közül az adórendszer átalakítására vonatkozó tervek kétségkívül világosak voltak: Orbán Viktor a kampányban és azt megelőzően is azonnali és nagyarányú adócsökkentésről, illetve az adórendszer egyszerűsítéséről beszélt. A Policy Solutions ezért évekre lebontva összegyűjtötte a 2010 tavasza óta bevezetett új adókat, járulékokat és egyéb új közterheket. Bár új adók már a kormányzás első hónapjaiban is megjelentek, 2012-re azonban végképp lemondhatunk az egyszerűsítés vágyáról: az Orbán-kormány idén eddig 17, a kormányzása kezdete óta pedig összesen 28 új közterhet vetett ki vagy jelentett be későbbi bevezetéssel.

Ha az adózás rendjének egyszerűsítése szempontjából vizsgáljuk a Fidesz kormányzását, 2010-re még egészen korrekt évként fogunk visszaemlékezni – legalábbis a jelenlegihez képest mindenképpen. A Fidesz valóban bevezette a kampányban ígért egykulcsos adót, amellyel valamelyest egyszerűsödött az adórendszer. Igaz, ennek társadalmi ára az volt, hogy az alacsonyabb jövedelműek szegényebbek, a jobban keresők gazdagabbak lettek, amit még a családi adózás sem volt képes teljesen kompenzálni. A válságadók kivetése meglepő intézkedés volt ugyan, de azok viszonylag gyors kivezetését ígérte a kormány. Összességében 2010- ben nem bonyolódott jelentősen az adórendszer a korábbi évekhez képest.

A helyzet nagymértékben megváltozott 2011-re. Ekkor indult meg ugyanis az a folyamat, hogy a Fidesz az adórendszeren keresztül próbál visszaszorítani bizonyos társadalmi viselkedésformákat. Elgondolkodtató ugyanakkor az, hogy mennyire van összhangban az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy az egészségtelen ételek fogyasztáscsökkenésének célkitűzése azzal, hogy közben a költségvetésbe be van tervezve a változatlan mértékű fogyasztásból fakadó bevétel-növekedés. Magyarul: a kormány azt mondja, a cigaretta vagy a kommersz szeszek árának megemelésére egészségügyi okokból van szükség, miközben azzal számol, hogy az emberek ugyanannyit (vagy csak minimálisan kevesebbet) fogyasztanak majd, csak többet fizetnek érte.

2012-re minden túlzás nélkül lenullázta a kormány minden addigi adózásegyszerűsítési törekvését. A 17 bevezetett vagy későbbi hatályba lépéssel már idén bejelentett adónem között van népnevelő szándékú (pornóadó), egyszerű bevételnövelés (mobiladó) és az uniós irányelveket feltehetően sértő „adó adója” (pénzügyi tranzakciós adó).

2010-ben a Fidesz az adórendszer radikális egyszerűsítését ígérte. 2011-ben – már tizenegy új adónem bevezetése után – Gíró-Szász András kormányszóvivő az adórendszer „további egyszerűsítését” nevezte meg a kormány céljaként, és újabb ígéretet tett ennek megvalósítására. Mindezek ellenére a Fidesz 2012-ben eddig 17, 2010 óta összesen 28 új terhet vetett ki. Természetesen szűntek is meg időközben adónemek, rövid áttekintésünkben azonban kizárólag azokra az intézkedésekre koncentráltunk, amelyek kifejezetten a Fidesz eredeti ígéretével szemben hatottak. Ugyanígy a már létező adónemek egyszerű emelésének összegzésétől is eltekintettünk.

Ha a Fidesz hitt is valaha az egyszerű és átlátható adórendszerben – illetve abban, hogy mindez majd növeli az adózási kedvet, és az emberek inkább befizetik az adót trükközés helyett –, mára ezt különböző költségvetési kényszerek biztosan felülírták. És 2014-ig még a Széll Kálmán Terv 3.0 és a Széll Kálmán Terv 4.0 hátra van…

A teljes elemzés ábrákkal együtt letölthető itt.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!