logo

Hírek

2012-04-20

Elutasítják a budapestiek a Kossuth tér átépítését

A fővárosiak többsége nem ért egyet a Fidesz szimbolikus intézkedéseivel. Az ingatlanadó több kerületben történt bevezetése a legnépszerűtlenebb, a dohányzási tilalom a legnépszerűbb az utóbbi hónapok budapestieket érintő intézkedései közül – áll a Policy Solutions új kutatásában.
Elutasítják a budapestiek a Kossuth tér átépítését

A fővárosiak többsége nem ért egyet a Fidesz szimbolikus intézkedéseivel. Az ingatlanadó több kerületben történt bevezetése a legnépszerűtlenebb, a dohányzási tilalom a legnépszerűbb az utóbbi hónapok budapestieket érintő intézkedései közül – áll a Policy Solutions új kutatásában. A politikai elemző intézet az utóbbi időszak olyan politikai ügyeit vizsgálta, amelyek a főváros lakóit kiemelten foglalkoztatják.

Komoly ellenérzéssel fogadják a fővárosiak a Kossuth tér átépítése miatti szoboráthelyezéseket. József Attila szobrának eltávolításával a fővárosiak 70 százaléka, Károlyi Mihály szobrának Siófokra költöztetésével 59 százalék nem ért egyet. A József Attila szobor tekintetében az áthelyezés ellenzői minden párt táborában többségben vannak, még a Fidesz-szimpatizánsok 55 és a jobbikosok 66 százaléka is elutasítja a kormánypárti tervet.

Károlyi Mihály emlékművének esetében a jobboldali támogatás valamivel erősebb: a fideszesek relatív többsége (49 százaléka) helyesli az áthelyezést, a jobbikosok fele azonban ezzel a döntéssel sem ért egyet. Mindössze 18 százalék azok aránya, akik mindkét szobor eltávolításával egyetértenek, szemben a mindkét áthelyezést elutasítók 58 százalékával. Az MSZP-szavazók 81, az LMP-támogatók 75 százaléka utasítja el mindkét esetet.

A Fidesz szimbolikus intézkedéseit már tavaly is rosszul fogadták Budapesten: a Policy Solutions 2011. tavaszi felmérése szerint Moszkva tér átnevezésével mindössze a fővárosiak 35 százaléka értett egyet és a többi közterület-átnevezési kezdeményezés esetében is többségben voltak az ellenzők.

Az utóbbi időszakban a budapestieket érintő fő intézkedések közül a több kerületben is bevezetett ingatlanadó ütközik a legnagyobb ellenállásba. Szinte egyöntetű a választók elutasítása (89 százalék), a fővárosi ingatlanok megadóztatásával még a kormánypárti szavazók 82 százaléka sem ért egyet.

Szintén erősen népszerűtlen a járások bevezetésének koncepciója: mindössze 15 százaléknyi támogató mellett a fővárosiak 69 százaléka – egyben a fideszesek többsége is – ellenzi Budapest igazgatási rendszerének megbolygatását.

A Policy Solutions kutatása szerint a dugódíj bevezetésének gyakran felmerülő ötlete továbbra is a fővárosiak ellenállásába ütközik. 34 százalék támogatja (egy évvel ezelőtt 37 százalék értett volna ezzel egyet), 63 százalék ellenzi a behajtási díjat. Érdekesség, hogy a belvárosiak forgalomcsillapítás miatt elviekben kedvezően érintett belvárosiak többsége is elutasító állásponton van, csakúgy mint témát egyébként a legerőteljesebben képviselő LMP szavazóinak közel kétharmada is.

Nem számítanak ugyanakkor jelentős változásra a fővárosiak az oktatási intézmények államosításától. A relatív többség (44 százalék) szerint nem változik a fővárosi oktatás színvonala attól, hogy az állam átveszi a kerületektől az oktatási intézményeket, és közel ugyanannyian számítanak minőségjavulásra (19 százalék), mint romlásra (24 százalék). A javulásban bízók egyetlen párt táborában sincsenek többségben.

A legpozitívabban a dohányzás zárt vendéglátóhelyen 2012. január 1-től érvényes betiltását látják a budapestiek. Az intézkedéssel 63 százalék egyetért, fogadtatása minden korosztályban, és politikai oldaltól függetlenül kedvezőnek mondható. A dohányzási tilalom a diplomások és a 60 évnél idősebbek között az átlagosnál is népszerűbbnek számít.

A teljes kutatás ábrákkal együtt letölthető itt.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!