logo

Hírek

2011-09-23

A magyar gazdaság húzza le a régiót

A gazdasági válság hullámai közepette fél év alatt csak Görögországnak romlottak nagyobb mértékben a 2012-es gazdasági növekedési kilátásai, mint Magyarországnak, és így jövőre sereghajtóvá válhatunk a régióban - áll a Policy Solutions összehasonlító makrogazdasági gyorselemzésében.
A magyar gazdaság húzza le a régiót

A gazdasági válság hullámai közepette fél év alatt csak Görögországnak romlottak nagyobb mértékben a 2012-es gazdasági növekedési kilátásai, mint Magyarországnak, és így sereghajtóvá válhat országunk jövőre a régióban - áll a Policy Solutions összehasonlító makrogazdasági gyorselemzésében. A politikai elemző intézet az Orbán-kormány gazdasági célkitűzéseit a tavasszal benyújtott konvergenciaprogram és az IMF szeptemberi előrejelzései fényében vizsgálta.

A Magyar Kormány a 2011 tavaszán benyújtott konvergenciaprogramjában még 3%-os GDP-növekedéssel, az Európai Unió 10. legmagasabb növekedési rátájával számolt. Az IMF héten megjelent prognózisa azonban már csak a 14. helyre teszi hazánkat az Unióban: 1,7%-os nemzeti össztermékbővüléssel számol. A Matolcsy György által bemutatott 2012-es költségvetési tervezet ugyanakkor még a Nemzetközi Valutalapnál is borúlátóbb: a magyar kormány új célszáma (1,5%-os GDP növekedés) csak a 17-19. helyre lenne elegendő az EU-ban.

Tény, hogy szinte egész Európában romlottak a gazdasági kilátások, kizárólag Észtország, Svédország és Portugália mondhatja el magáról, hogy a tavasszal kitűzött célkitűzései még szeptemberben is reálisnak tűnnek. Ugyanakkor a konvergenciaprogramok, az IMF előrejelzései és a magyar kormány új célszámainak összevetéséből kiderül, hogy egyedül Görögország gazdasági kilátásai romlottak a magyarénál nagyobb mértékben fél év alatt.

A Policy Solutions elemzése kiemeli, hogy a volt szocialista blokk lehet jövőre a kontinens motorja, mivel a friss előrejelzések szerint Észtország 4, Románia 3,5, Szlovákia 3,3, Lengyelország 3 százalékos növekedéssel számolhat. Azonban az is egyértelműnek tűnik, hogy a régión belül a magyar lesz a leglassabb ütemben növekedő gazdaság, még akkor is, ha sikerül teljesíteni a kormány által kitűzött célt.

A politikai elemző intézet összehasonlításából kiderül, hogy a magyar konvergenciaprogram már tavasszal is az EU egyik legmagasabb inflációs rátájával számolt. A 3,4 százalékos tervnél csak a románok adtak meg magasabb célt Brüsszelnek (3,5 százalék). A helyzet a gazdasági válság kiújulásával sem változott: a kormány 4,2 százalékra emelt inflációs célkitűzésénél csak Romániában vár hajszálnyival nagyobb pénzromlást az IMF. Érdekesség ugyanakkor, hogy az IMF mind a tavaszi konvergenciaprogram, mind Matolcsy György által jelzettnél jobb inflációs adatot (3%) előlegez meg Magyarországnak.

A tavaszi konvergenciaprogram, az IMF előrejelzése és a kormány 2012-es költségvetési terve is nagyságrendileg azonos, 10-11%-os munkanélküliséggel számol a jövő évre. Ezzel Magyarország a 27 uniós tagállam közül a kilencedik legmagasabb munkanélküliségi rátával fog rendelkezni, melyhez ráadásul európai legalacsonyabb foglalkoztatottsága is társul. Magyarország két makrogazdasági területen viszont pozitívebb képet mutat: a költségvetés hiányának a GDP 3%-a alatt tartása és az államadósság 72%-ra csökkentése eltér a más területeken látható kedvezőtlenebb tendenciáktól.

A Policy Solutions teljes elemzése a magyar gazdaság kilátásairól letölthető itt.  



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!