logo

Hírek

2011-09-02

Háromnegyedes többségben a Kormány a Kossuth Rádióban

Elsősorban témaválasztásával és nem a hírek tálalásával húz a kormánypártok felé az MR1-Kossuth Rádió legrangosabb hírműsora, a Déli Krónika. A magyar belpolitikáról szóló tudósításokban háromnegyedes többségben vannak a kormánypárti témák – áll a Policy Solutions médiaelemzésében.
Háromnegyedes többségben a Kormány a Kossuth Rádióban

Elsősorban témaválasztásával és nem a hírek tálalásával húz a kormánypártok felé az MR1-Kossuth Rádió legrangosabb hírműsora, a Déli Krónika. A magyar belpolitikáról szóló tudósításokban háromnegyedes többségben vannak a kormánypárti témák – áll a Policy Solutions médiaelemzésében. A politikai elemző intézet két héten át, július 11. és 24. között vizsgálta az MR1-Kossuth Rádió déli hírműsorát.

Háromnegyedes többségben vannak a kormánypárti témák az MR1-Kossuth Rádió legrangosabb hírműsorában, a Déli Krónikában. A közel 700 ezres hallgatottságú műsorban a magyar belpolitikáról szóló tudósítások 74 százalékában esik szó a kormánnyal vagy más Fidesz-KDNP-s politikusokkal kapcsolatos történésekről. Az erős fideszes fölényhez hozzájárul, hogy a Déli Krónika nemcsak a sztártémákat, de a máshol kevesebb visszhangot kapó kormányzati szakpolitikai kezdeményezéseket is hosszabb riportokban mutatja be. Az ellenzéki pártok közül még az MSZP-ről esik a legtöbb szó: a belpolitikára szánt műsoridő 19 százaléka szól a szocialistákról. A Jobbikról kivételes esetekben, az összes tudósítás 6 százalékában kerül be hír, így például a gyöngyöspatai választáson aratott siker apropóján. Az LMP-t viszont szinte teljesen mellőzi a Déli Krónika, két hét alatt mindössze három alkalommal esett szó – néhány másodperc erejéig – az ökopártról.

A Déli Krónika elsősorban témaválasztásával és nem a hírek tálalásával húz a kormánypártok felé. Míg a hírek háromnegyede kormánypárti ügyeket dolgoz fel, addig ezek hangvétele csak fele arányban pozitív a Fidesz-KDNP számára, másik felében a hírek szikár, tényszerű bemutatása jellemző. Ritka viszont a kormánykritika: a Fidesz-KDNP-s hírek mindössze 5 százalékában kedvezőtlen a beszámoló kontextusa. Kritika a vizsgált két hétben elsősorban a rezidensekkel kapcsolatos elképzelései miatt érte az Orbán-kormányt.

A szocialistákhoz kapcsolódik ugyan a legtöbb hír az ellenzéki pártok közül, de ezek közel fele (48 százaléka) negatív kontextusban érinti az MSZP-t. A vizsgált időszakban a Déli Krónika többször és alaposan beszámolt a volt szocialista minisztert és titkosszolgálati vezetőket érintő kémügy fejleményeiről, de bekerültek olyan máshol kisebb publicitást kapott hírek is, mint a volt újbudai polgármester ügyének legújabb állomása vagy a dombóvári szocialista polgármester kálváriája. Ugyanakkor, a szocialisták a róluk szóló hírek 35 százalékában saját kezdeményezésű, számukra pozitív témákkal is szóhoz jutottak. A Jobbik egyaránt kapott hideget és meleget a műsorban: a tudósítások 59 százaléka pozitív, 35 százaléka negatív színben tüntette fel a pártot. Az LMP kevés megjelenése között viszont nem volt kritikus hír.

A politikusi nyilatkozatokat tekintve már kiegyensúlyozottabb a műsor, mint a tudósítások témaválasztása terén. A bejátszások közel kétharmadában beszél Fidesz-KDNP-s politikus vagy a kormány valamely tisztségviselője. A kormányzati munkáról szóló hírek esetében a legtöbbször egyáltalán nem jut szóhoz egyetlen ellenzéki politikus sem. A legnagyobb arányban még a szocialistáknak jut műsoridő: megszólalásaik a Déli Krónika összes bejátszásának 23 százalékát teszik ki. Átlagosan minden 10 percből 1 perc jut a jobbikosoknak, az LMP-s politikusok pedig a legritkább esetben (a megszólalások 2 százalékában) kerülnek a mikrofon elé.

A Policy Solutions médiaelemzése letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!