logo

Hírek

2011-06-03

Pártok az interneten a 2010-es országgyűlési kampányban

A 2010-es országgyűlési választások internetes kampányának elemzését készítette el Boros Tamás. "A lehengerlőtől a láthatatlanig - Pártok az interneten a 2010-es országgyűlési kampányban" c. tanulmány Magyarország Politikai Évkönyvében jelent meg 2011. május 31-én.
Pártok az interneten a 2010-es országgyűlési kampányban

A 2010-es országgyűlési választásos internetes kampányának elemzését készítette el Boros Tamás. "A lehengerlőtől a láthatatlanig - Pártok az interneten a 2010-es országgyűlési kampányban" c. tanulmány Magyarország Politikai Évkönyvében jelent meg 2011. május 31-én.

A politikai pártok 2010-es internetes kampányának elemzése alapján látható: gyökeres átrendeződés történt 2006 óta a politika internetes jelenlétében. Míg az előző kampányok során jelentős baloldali és liberális túlsúly volt megfigyelhető, addig 2010-re a véleményformálásban a Fidesz, az azonosulást és bevonást erősítő kampányokban a Jobbik vált a „piacvezetővé” az interneten.

A meghatározó hírportálokon folyó képzeletbeli hírversenyben mind számszerűen, mind a cikkek hangvételében a Fidesz jött ki győztesen. A blogszféra legfontosabb blogjain alig foglalkoztak a legnagyobb jobboldali párttal, ami – tekintettel a blogok alapvetően kritikus, gúnyos hangnemén – a Fidesznek kedvezett és a szocialisták megítélést rontotta. A vezető hírportálokon a Jobbik és főleg az LMP a kampányidőszakban lényegében láthatatlan volt, az MSZP pedig szinte kizárólag negatív vagy legfeljebb semleges környezetben szerepelt.

Az internetezők érdeklődése eltért a hírportálok által kínált hírektől, egyfajta tartalmi keresleti-kínálati anomáliát idézve elő: a kampányidőszakban ugyanis végig a Jobbik volt a politikai témák keresési toplistáinak élén, jelentősen megelőzve a többi pártot. Az LMP erős kampányhajráját mutatja, hogy áprilisra hasonló számú érdeklődés irányult rá a Google keresésekben, mint a Fideszre.

Boros Tamás A lehengerlőtől a láthatatlanig -
Pártok az interneten a 2010-es országgyűlési kampányban c. tanulmánya letölthető innen.

A Magyarország Politikai Évkönyve 2010-ről c. kiadvány hivatalos honlapja elérhető itt.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!