logo

Hírek

2011-06-03

Az új pártrendszer térképe

A 2010-es országgyűlési választás után átalakult magyar pártrendszer ideológiai és közpolitikai térképét készítette el Bíró Nagy András. „Az új pártrendszer térképe - Programok, pártelitek és szavazótáborok a 2010-es választások után” c. tanulmány Magyarország Politikai Évkönyvében jelent meg.
Az új pártrendszer térképe

A 2010-es országgyűlési választás után átalakult magyar pártrendszer ideológiai és közpolitikai térképét készítette el Bíró Nagy András. „Az új pártrendszer térképe - Programok, pártelitek és szavazótáborok a 2010-es választások után” c. tanulmány Magyarország Politikai Évkönyvében jelent meg 2011. május 31-én.

A kvázi-kétpártrendszerből a két kispárt eltűnése, illetve a Jobbik és az LMP bekerülése a korábban a parlamenti erők között húzódó törésvonalakat is kérdőjelessé tette. Fontos kérdéssé vált, hogy az újonnan megjelenő pártok hol helyezik el magukat a magyar politika koordinátarendszerében, és az ellenzékbe került szocialisták milyen pozíciót vesznek fel a korábbi évekhez képest. Milyen együttműködési lehetőségek nyílhatnak meg a Fidesz és a fragmentált ellenzék között? Ideológiai alapállásuk alapján az ellenzéki pártok miként viszonyulhatnak egymáshoz?

E tanulmány ezeket, a stratégiai tervezéshez minden politikai erő számára kiemelt fontosságú kérdéseket vizsgálja. A Magyar Választáskutatási Program 2010-es adatfelvételeinek köszönhetően széles empírikus háttér állt rendelkezésre ahhoz, hogy az átalakult pártrendszer legfőbb jellemzői feltérképezhetők legyenek . A rendelkezésre álló adatbázisok alapján a tanulmány első részében bemutatom, hogy a pártrendszer hagyományos (bal-jobb, liberális-konzervatív) dimenziói alapján miként néz ki az új magyar belpolitikai felállás, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest a parlamenti pártok. Ezt követően a négy párt ideológiai és közpolitikai profiljának főbb elemeit vizsgálom. A pártok pozícióinak vizsgálata során az egyes politikai erők koherenciájára koncentrálok. Ennek keretén belül azokat a területeket mutatom be, amelyekben a párt hivatalos választási programja, a parlamenti frakciót alkotó politikusok attitűdjei, illetve a szavazótábor nézetei egyeznek vagy különböznek. A szavazótábor és a politikai elit álláspontjainak összevetése a pártrendszer alapvető jellemzőit leíró első részben is helyet kap, csakúgy mint annak bemutatása, hogy a parlamenti képviselők miként vélekednek saját pártjuk pozíciójáról és szavazótáborukról.

Bíró Nagy András: Az új pártrendszer térképe. Programok, pártelitek és szavazótáborok a 2010-es választások után c. tanulmánya letölthető innen.

A Magyarország Politikai Évkönyve 2010-ről c. kiadvány hivatalos honlapja elérhető itt.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!