logo

Hírek

2011-04-24

Tanulmány az MSZP 2006-2010. közötti visszaesésének okairól

A Magyar Szocialista Párt előző ciklusbeli népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatait mutatja be a "Szabadesésben" c. tanulmány, mely a 2010-es parlamenti választások politikatudományi tanulságait összegző "Új Képlet" c. kötetben jelent meg 2011. április 19-én.
Tanulmány az MSZP 2006-2010. közötti visszaesésének okairól

A Magyar Szocialista Párt előző ciklusbeli népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatait mutatja be a Szabadesésben c. tanulmány, mely a 2010-es parlamenti választások politikatudományi tanulságait összegző Új Képlet c. kötetben jelent meg 2011. április 19-én. Az írást Beck László (Medián), Bíró Nagy András (Policy Solutions) és Róna Dániel (Közpolitikai Kutatások Intézete) jegyzik.

A dolgozat elõször a politikai napirend és a média hatásával kapcsolatos, a tanulmány szempontjából releváns irodalmat tekinti át, majd részletesen ismerteti a napirend-észlelés mérésére kidolgozott módszertant. A szerzők ezt követõen az empirikus elemzés elsõ részében az elméleti fejezetbõl származó hipotéziseket tesztelik, illetve megvizsgálják a politikai napirend, a médiafogyasztás és a pártpreferencia-ingadozások közötti összefüggéseket. Az általános megállapításoktól a konkrétumok felé haladva az elemzés második szakasza a napirendet meghatározó ügyek bemutatásáról és hatásvizsgálatáról szól: sorra veszi a ciklus legfontosabb eseményeit és azok megjelenését a médiában. A tanulmány végére kiderül, hogy az évek folyamán miként vezettek a nagyobb figyelmet kapó hírek az MSZP támogatottságának fokozatos erodálódásához.

A "Szabadesésben - Az MSZP 2006-2010. közötti népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatai" c. tanulmány letölthető innen.

Az Enyedi Zsolt - Szabó Andrea - Tardos Róbert szerkesztésében megjelent "Új Képlet - A 2010-es választások Magyarországon" c. tanulmánykötet további írásai letölthetők a Magyar Választáskutatási Program honlapjáról.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!