logo

Hírek

2011-03-19

Magyar elnökségi prioritások sikerei az EP-ben

Ahhoz, hogy a viharosra sikerült kezdés után a magyar soros elnökség 2011 első felét sikerként tudja majd bemutatni a magyar közvéleménynek, néhány elnökségi prioritás tekintetében eredményeket kell felmutatnia.
Magyar elnökségi prioritások sikerei az EP-ben

Ahhoz, hogy a viharosra sikerült kezdés után a magyar soros elnökség 2011 első felét sikerként tudja bemutatni majd a magyar közvéleménynek, néhány elnökségi prioritás tekintetében eredményeket kell tudnia felmutatni. Ehhez került közelebb februárban Magyarország két, számára kiemelt fontosságú kérdésben: a Duna-régió Stratégiáról és a Roma stratégiáról indított folyamatok is révbe érhetnek ebben a félévben.

Mindezzel összefüggésben 2011 február legnagyobb szakmai sikerét Járóka Lívia érte el azzal, hogy az EP szakbizottsága elfogadta jelentését az európai roma stratégiáról. Ezzel jó esély mutatkozik arra, hogy még ebben a félévben pont kerüljön a kezdeményezésre, és Európa történetének első, a cigányság helyzetét komplexen kezelő stratégiája még a magyar elnökség alatt megszülessen.

A Duna-régió Stratégiával kapcsolatban Deutsch Tamás kezdeményezésére született támogató állásfoglalás , melynek támogatói között volt - a teljes néppárti magyar képviselőcsoport mellett - a szocialista Tabajdi Csaba és az MDF-s Bokros Lajos is. Az év második hónapját a magyar képviselők számára három fő politikai téma határozta meg: a magyar médiatörvényről szóló vita folytatása, az európai élelmiszerárak emelkedése és a kontinens foglalkoztatottsági helyzete. A három ügy közül is egyértelműen kiemelkedett a médiatörvény körüli vita: míg több fideszes képviselő is megalapozatlan, politikai indíttatású támadássorozatnak minősítette a baloldali és liberális frakciók felől érkező össztüzet, addig a szocialisták a médiahatóságok ellenzéki tagjait hiányolták.

Szakpolitikai munka tekintetében nagyon aktív hónapot zárt Őry Csaba: a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság öt, a 2009-es pénzügyi évi programokkal kapcsolatos véleményét is ő nyújtotta be.

A jobbikos képviselők közül Morvait is túlszárnyalva, 11 alkalommal szólalt fel Szegedi Csanád. Szegedi bár az elmúlt másfél évben összesen egy darab írásbeli kérdést tett csak fel az Európai Bizottságnak, februárban egymás után hatot. Ezek többségében azt próbálja kikényszeríteni az EU végrehajtó szervétől, hogy a médiatörvény mellett/helyett olyan kérdésekkel foglalkozzon, mint a szlovák nyelvtörvény vagy a Benes-dekrétumok kérdése.

A teljes elemzés letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!