logo

Hírek

2011-04-01

Hungarian Politics In-Depth - 2011. március

A Policy Solutions 2011 márciusában is hetente jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2011. március

A Policy Solutions 2011 márciusában is hetente jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

Márciusban először („Balanced” in the Balance című elemzésünkben) a hazai televíziók hírműsorainak kiegyensúlyozottságát vizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy a Fidesz-KDNP mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi médiában egyeduralkodó szereplő. A pártok közti kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub híradójának kivételével – lényegében nem létezik az esti hírműsorokban.

Ezt követő elemzésünkben az alkotmányozás folyamatát vizsgáltuk (Constituting the Revolutionary Republic), és megállapítottuk, hogy miután a Fidesz feladta a reményt, hogy az ellenzéki pártokat a nagyobb legitimáció érdekében visszacsábítsa az alaptörvény kidolgozásához, olyan lendületet vett az alkotmányozás folyamata, ami igen kevés lehetőséget ad az ellenzék kritikájára.

E havi harmadik írásunkban (A fair weather oppostiton?) az egyes március 15-i rendezvényeit hasonlítottuk össze. Míg az ellenzéki pártok mozgósításban alulmaradtak a Fidesszel szemben, a sajtószabadságért tüntető civil csoport meglepően nagy számú embert vitt utcára a nemzeti ünnepen. Mindez azonban nem jelent politikai pártként szervezett ellenzéket – és kérdés, meddig lehet ezt a mozgósító erőt politikusok nélkül fenntartani.

Utolsó márciusi elemzésünkben (In the search for lost voters) a közvélemény-kutatási eredményekből indultunk ki. A Fidesz kormányzásának kezdete óta szavazói egyharmadát elvesztette, de még mindig messze a legnépszerűbb párt Magyarországon. Írásunk azt kutatta, hogy minek köszönhető a kormánypárt relatív népszerűség-vesztése, és mi következik a bizonytalan szavazók egyre növekvő táborából.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!