logo

Hírek

2011-03-04

Egyeduralkodó a Fidesz a híradókban

A kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az esti híradókban, és a két közszolgálati televízió még a Hír TV-nél is jelentősebb teret biztosít a kormánypártok számára – áll a Policy Solutions médiaelemzésében.
Egyeduralkodó a Fidesz a híradókban

A kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az esti híradókban, és a két közszolgálati televízió még a Hír TV-nél is jelentősebb teret biztosít a kormánypártok számára – áll a Policy Solutions médiaelemzésében. A Policy Solutions 2011. február 21-től egy héten keresztül vizsgálta a hat legnagyobb országos TV-csatorna esti híradóit.

A Policy Solutions elemzése alapján kiderül, hogy a kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az esti híradókban: a Fidesz-KDNP politikusai egyeduralkodók a hírműsorokban megszólaló szereplők között. Az egyes belpolitikai hírekhez a TV2-n 84%-ban, az M1-en 83%-ban, a Duna TV-n 82%-ban, a Hír TV-n pedig 72%-ban kormánypárti politikusok nyilatkozatait játsszák be. A két közszolgálati televízió tehát még a Hír TV-nél is nagyobb teret biztosít a kormánypártok számára.

Az RTL Klub híradója felel meg leginkább az európai műsorszerkesztési elveknek, kétharmadhoz közeli, 62 százaléknyi a kormánypárti politikusok megszólalási aránya. A Fidesz-KDNP politikusai az ATV-n viszont jelentősen alulreprezentáltak (40 százalék). Az ATV egyben az MSZP utolsó menedéke is: a bejátszások 43 százalékában szocialista politikust szólaltatnak meg, ez az egyetlen médium, ahol az ellenzéki vélemények vannak többségben.

Ha az egyes pártok említéseinek arányát nézzük, akár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy csak a kormány általános kezdeményező-szerepéből adódó természetes aránytalanságok jellemzik az országos televíziós csatornák híradóit. Az összes hírt tekintve ugyanis „mindössze” a híradók 50-60%-át uralják a kormánypártok.

Az egyes hírek kontextusának elemzéséből azonban kiderül, hogy míg a Kormánynak vagy a Fidesznek kedvezőtlen hírek szinte teljesen hiányoznak az esti híradókból, addig a Magyar Szocialista Párthoz kötődő megjelenések nagy többsége negatív tálalásban kerül a hírműsorokba. Egy évvel a Fidesz kormányzásának kezdete után – az ATV kivételével – még mindig minden csatornán az MSZP-hez kötődik a legtöbb negatív hír. A szocialistákról pozitív kontextusban nemcsak a Hír TV-n, de az M1, a Duna TV és a TV2 hírműsorában sem szerepelt egyetlen hír sem. Az MSZP hiába tehát az egyetlen ellenzéki párt, amely valamennyi híradóban érdemben rendelkezik megjelenésekkel, a pártot szinte mindenhol erőteljesen negatív véleményklíma veszi körül.

A Jobbik média-megjelenési nehézségeit támasztja alá, hogy a radikális jobboldali párt mindkét nagy kereskedelmi csatorna esetében „karanténban van”, és még az ATV-n foglalkoznak vele a legnagyobb mértékben – az összes hír 8 százalékában. A megszólalások tekintetében még rosszabb helyzetben van a Jobbik: csak a Hír TV-n és a Duna TV-n tudtak megjelenni jobbikos politikusok, elhanyagolható mértékben.

Az LMP szintén alig tud megjelenni az esti híradókban, de nincs a Jobbikéhoz hasonlítható elszigeteltségben. Az ökopárt minimális szinten valamennyi híradóban jelen van, az összes hír arányában az ATV-n (11 százalék), a politikusi nyilatkozatok időkeretét tekintve az RTL Klubon (23 százalék) jut a legtöbb műsoridőhöz. Az RTL Klubon a vizsgált időszakban ráadásul több megszólalási lehetőséget kaptak az ökopárti politikusok, mint a szocialisták. A Jobbik és az LMP számára előnyös lehet, hogy a vizsgált műsorok mindegyikében pozitív vagy semleges kontextusban számoltak be ezen pártokról, negatív hírekben egyáltalán nem szerepeltek.

A teljes elemzés a híradók kiegyensúlyozottságáról letölthető ittVissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!