logo

Hírek

2011-03-04

Hungarian Politics In-Depth - 2011. február

A Policy Solutions 2011 februárjában is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2011. február

A Policy Solutions 2011 februárjában is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

Első februári elemzésünkben (No alternatives to Fidesz in sight) a Fidesz változatlanul magas támogatottságának okait elemeztük. Írásunkban kiemeltük, hogy az alternatívahiány játszhatja a legnagyobb szerepet abban, hogy a számos vitatott kormányzati intézkedés (médiatörvény, magán-nyugdíjpénztárak, alkotmánybíróság) ellenére is tartja hatalmas előnyét a kormánypárt.

Ezt követően a Fidesz egyik kulcstámáját, az elszámoltatást vizsgáltuk (Accountability: from stardom to early retirement?). A témában a heves reotikán túl eddig kevés eredményt tudott felmutatni a párt, azonban továbbra is hasznos eszköz lehet abban, hogy a közbeszéd ne más, a Fidesznek esetlegesen kedvezőtlenebb ügyekről szóljon.

Orbán Viktor évértékelő beszédeinek elemzésében (Preparing for austerity) hangsúlyoztuk, hogy a konkrétumok hiányára előzetesen is számítani lehetett, már csak abból fakadóan is, hogy a jelentősebb negatív intézkedéseket általában nem Orbán szokta bejelenteni. A miniszterelnök ennek megfelelően az évadnyitó beszédeket feladata jóval inkább az ország felkészítésére szánta, a várható nehéz gazdasági intézkedések előhangolásaként.

A hónap végén az új lendületet kapó alkotmányozási folyamat várható tendenciát tekintettük át (The Big Constitutional Brainstorming). Megvizsgáltuk az egyes pártok politikai stratégiai érdekeit, amelyek alapján azt valószínűsítjük, hogy a jól látható erőfeszítések ellenére a Fidesz-KDNP végül egyedül marad az új alkotmány támogatójaként.

A magyar belpolitika aktuális tendenciáit a Hungarian International Press Association (HIPA) 2011. február 15-i sajtóreggelijén Bíró Nagy András elemezte a Budapestre akkreditált újságíróknak és nagykövetségeknek.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!