logo

Hírek

2011-02-04

Hungarian Politics In-Depth - 2011. január

A Policy Solutions 2011 januárjában is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2011. január

A Policy Solutions 2011 januárjában is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

Évnyitó elemzésünkben (A Stormy Start for the New President) a magyar kormányt ért külföldi kritikákat tekintettük át. Az írásban kiemeltük, hogy ugyan érkeztek már korábban a Fidesz más intézkedései kapcsán is figyelmeztető hangok, a médiatörvény volt az a pont, amitől kezdve a bírálatok ereje és hangneme is erősen megváltozott. A médiatörvény egyben alkalmat kínált számos médiumnak és külföldi politikusnak arra is, hogy korábbi dolgokat is egy csomagban kérjen számon a kormányon.

Ezt követően a magyar politika utóbbi éveinek egyik legszövevényesebb ügyét, az UD Zrt. botrány legújabb fejleményeit dolgoztuk fel (Your Very Personal Guide to the UD Zrt. Affair). Elemzésünkben kitértünk az ügy múltbeli előzményeire és igyekeztünk rekonstruálni azokat az összefüggéseket, amelyek a botrány kapcsán a politika, az üzleti szféra és a titkosszolgálatok viszonyáról kirajzolódtak.

Orbán Viktor európai parlamenti szerepléséről szóló írásunkban (Fighting for Hungarian Votes in Strasbourg) arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök előzetes céljait valószínűleg elérte az elsősorban a hazai közönségnek szóló beszédével. Az európai bírálatok kereszttűzében Orbán nem is próbálta meg meggyőzni a kritikusokat, hanem elsősorban az otthoni szavazóbázisnak szimpatikus gondolatokat fogalmazott meg.

Januári utolsó elemzésünkben a kettős állampolgárság beveztésének ügyét vizsgáltuk (Dual Citizenship at its Logical Conclusion). Az állampolgárság megadásának összekötése a szavazati joggal ugyan nyilvánvalóan a Fidesznek kedvező, a politikai erőviszonyokat a számára tovább javító lépés lenne, azonban az ellenzéki pártok ennek ellenére is nehezen találhatnak a javaslat ellenzésére ütős érvet, mivel a szavazati jog megadásának gyakorlata más országokban sem ismeretlen.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!