logo

Hírek

2010-12-23

Hungarian Politics In-Depth - 2010. december

A Policy Solutions 2010 decemberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2010. december

A Policy Solutions 2010 decemberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

Az év talán legnagyobb visszhangját kiváltó belpolitikai eseményéről, a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosításáról szóló elemzésünkben (Take the money and run) kiemeltük, hogy a kormány intézkedésével új ellenfeleket szerzett magának a munkájából élő középosztály személyében. A kormány ösztönzői és fenyegetései hatására azt feltételezzük, kevesen fognak a második pillérben maradni, mely pillér szükségességét a Fidesz 1997 óta következetesen támadta.

Egy héttel később a Policy Solutions Mediánnal közös, a magyar EU-elnökségről szóló közvélemény-kutatásának eredményeit elemeztük (Popular attitudes towards the EU). A kutatás bemutatta, hogy a lakosságnak csak mintegy fele hallott arról, hogy 2011-től az EU soros elnökei leszünk, ugyanakkor az esemény fontosságát pártállástól függetlenül mindenki átérzi. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok többsége kritizálja ugyan az EU-t, de továbbra is a közösség tagja maradna.

December közepén érkezett a hír arról, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet két fokozatot rontott az ország besorolásán. Írásunkban (Communicating downgrading) a kormány és ellenzék sokszor képmutató kommunikációs csatározását mutattuk be, rávilágítva arra, hogy az igazán lényeges kérdésről, miszerint mi okozta a leminősítést és mi lesz a következménye, kevés szót ejtettek a politikusok.

Az év utolsó Hungarian Politics In-Depth elemzésben (2010 in review: The government’s most important measures) az Orbán-kormány legfontosabb 2010-es intézkedéseit vettük számba, és toplistánkon az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása, a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása és a független intézmények „felügyelet” alá helyezése végzett a dobogón.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!