logo

Hírek

2010-12-17

Mi maradt a Jobbiknak?

Az Orbán-kormány féléves kormányzása után a Jobbiknak a „politikusbűnözés” elleni küzdelem terén maradt a legtöbb kommunikációs mozgástere. Elemzésünkben azt mutatjuk be, hogy melyek azok az ügyek, amelyek megvalósításával a Fidesz kifogta a szelet a Jobbik vitorlájából, és melyek azok, amelyek megmaradtak a radikális jobboldali pártnak.
Mi maradt a Jobbiknak?

Az Orbán-kormány féléves kormányzása után a Jobbiknak a „politikusbűnözés” elleni küzdelem terén maradt a legtöbb kommunikációs mozgástere – derül ki a Policy Solutions belpolitikai háttérelemzéséből. Azokat a témákat vettük sorba, amelyeket a Jobbik feltehetően alkalmaz a jövőben annak érdekében, hogy megkülönböztesse magát a számos korábbi választási ígéretét már megvalósító Fidesztől.

A Policy Solutions szerint a Jobbik politikai elitellenes arculatát erősítő potenciális ügynek számít a kötelező vagyonosodási vizsgálat elrendelése minden ciklus végén, a mentelmi jog eltörlése vagy a „politikusbűnözökre” kiszabott büntetési tételek duplájára emelése. Az elszámoltatás ígéretéhez kapcsolódnak más jobbikos vállalások is: a privatizációs szerződések és a pártállami nyugdíjak felülvizsgálatát, illetve azon politikusok büntetőjogi felelősségének követelését, akik alatt az államadósság és a költségvetési hiány jelentősen megnőtt.

A radikális jobboldali párt másik kulcstémájában, a romakérdésben várhatóan szintén új javaslatokkal áll majd elő. Ebbe a témába illeszkedhet a „megélhetési gyermekvállalás” lehetőségének megszüntetése, egy cigány népszámlálás követelése, illetve az a kezdeményezés, hogy a cigány gyerekeket cigány pedagógusok oktassák.

A párttól várható, hogy az Alkotmányozás kérdésében is a jelenleginél markánsabb hangnemet üt meg. Programja célul tűzi ki ugyanis, hogy a leendő Alkotmányban rögzítsék a közvetlen államfőválasztás intézményét és olyan a párt számára fontos szimbolikus elemeket, mint a turulmadárra, a nemzetegyesítésre vagy a történelmi zászlókra való utalás.

A Policy Solutions szerint a külpolitikai témák is jelenthetnek megkülönböztetési pontokat a Jobbik számára. Ilyen lehet az, ha a radikális párt a programjában írtaknak megfelelően határozottabban követelné a külföldi bevetéseken lévő magyar katonák hazahívását vagy a korábbinál is erősebb EU-ellenes hangot ütne meg. Ugyancsak saját ügye lehet a jövőben a szerb uniós csatlakozás hozzákötése a vajdasági magyar kisebbség önrendelkezési jogához.

Társadalompolitikai kérdésekben is akadnak témák, amelyekben a kormányon lévő Fidesz - még ha olykor népszerű intézkedésekről is lenne szó – aligha támogathatja a radikális jobbikos követeléseket. Ebbe a kategóriába tartozik a főállású anyaság intézménye és a szociális kártya országos bevezetése, a regisztrált élettársi kapcsolat eltörlése vagy a halálbüntetés visszaállítása.

Gazdasági nacionalizmus terén a Fidesz-kormány is erős lépéseket tett, de a Jobbiknak is vannak még eddig nem igazán hangsúlyozott kezdeményezései. A radikális jobboldali párt programjában követeli például a magyarországi gáztározók és olajfinomítók magyar kézbe vételét, és az élelmiszerpiacon bevezetné a 80-20-as szabályt, amelynek értelmében a multinacionális cégek polcain az áruk nyolcvan százalékának magyarnak kellene lenniük. Szintén a helyi termelők érdekeit megcélzó követelés lehet az, hogy a közétkeztetésben kötelező legyen a helyi termékek felhasználása.

A párt programja alapján a szimbolikus kultúrharc is tovább folytatódhat, hiszen a Jobbik programjában szerepel a köztéri szoborállítási program. Így többek közt Horthy Miklós, Prohászka Ottokár és Teleki Pál szobrokat követelhet majd a párt országszerte.

A teljes elemzés letölthető innen.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!