logo

Hírek

2010-11-20

A Fidesz és a magánnyugdíjpénztárak

Orbán lépése a Fidesz korábbi álláspontjainak és tetteinek ismeretében nem volt váratlan, ugyanakkor mégsem elvi-ideológiai, hanem sokkal inkább fiskális-taktikai szempontok motiválták a pénztárak felszámolására, a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítására irányuló döntését.
A Fidesz és a magánnyugdíjpénztárak

2010. október végén Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette, hogy célja az 1997-ben elfogadott, 1998. január elsejétől bevezetett magánnyugdíjpénztári rendszer fölszámolása. A Policy Solutions politikai elemző és tanácsadó intézet ezen elemzésében arra kereste a választ, hogy a jobboldali kormánykoalíció meghatározó pártjának és vezető személyiségeinek az elmúlt csaknem másfél évtizedben milyen volt a viszonya a kötelezően választható magánnyugdíjbiztosítókhoz? Azt vizsgáltuk, hogy milyen retorikát alkalmaztak ellenzékben, milyen gyakorlati lépéseket tettek kormányon és milyen konkrét okok vezettek a nyugdíjrendszer tervezett alapvető módosításához?

A Policy Solutions nem kíván állást foglalni a lépés közgazdasági szükségszerűsége tekintetében. Arra próbáltunk fény deríteni, hogy milyen megfontolások álltak a lépés mögött. Összegzésül elmondható: Orbán lépése a Fidesz korábbi álláspontjainak és tetteinek ismeretében nem volt váratlan, ugyanakkor mégsem elvi-ideológiai, hanem sokkal inkább fiskális-taktikai szempontok motiválták a pénztárak felszámolására, a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítására irányuló döntését.

A vizsgálat módszertanának alapja az 1997-2010 között a Magyar Köztársaság Országgyűlésében és a sajtóban tett megnyilatkozásoknak, valamint a tételes jogszabályoknak az elemzése. Emellett a Fidesz és a nyugdíjrendszer választási-kampánytechnikai összefüggéseire mutatunk rá, illetve a Fidesz-KDNP által megcélzott nyugdíjreform és a 2010-11-es költségvetési elképzelések közötti kapcsolatot mutatjuk be.

A teljes elemzés letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!