logo

Hírek

2010-11-05

EP-elemzés: Komoly magyar szakmai sikerek az Európai Parlamentben

Több magyar EP-képviselő is jelentős szakmai ranggal járó feladatot teljesített október folyamán, és egyúttal véget ért a magyar képviselők körében az előző hónapban tapasztalható pártpolitikai adok-kapok.
EP-elemzés: Komoly magyar szakmai sikerek az Európai Parlamentben

Több magyar EP-képviselő is jelentős szakmai ranggal járó feladatot teljesített október folyamán, és egyúttal véget ért a magyar képviselők körében az előző hónapban tapasztalható pártpolitikai adok-kapok.

A szocialista EP-képviselők október havi szakmai munkája közül a legjelentősebb egyértelműen Gurmai Zita jelentése volt az Európai Polgári Kezdeményezésről. A Kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, és lényege, hogy egymillió európai polgár javasolhatja az Európai Bizottságnak, hogy milyen témákat vegyen a jogszabály-alkotási napirendjére. A Gurmai-féle jelentés az Európai Polgári Kezdeményezés pontos lebonyolítására tesz javaslatokat és novemberben szavaz róla a parlamenti szakbizottság.

Az Európai Parlament elfogadta a kisebbségi és emberi jogi kérdésekben egyre komolyabb szerepeket kapó fideszes Gál Kinga jelentését is. A képviselő az Európai Unión kívüli emberi jogi civil szervezetek támogatásának pénzügyi eszközéről írt javaslatot. Az idei évet gyakorlatilag teljes egészében az EU 2011-es költségvetése előkészítésének szentelő Surján László októberben is keresztülvitt a büdzsét módosító jelentéseket, köztük többek között azt, amely a közös Külügyi Szolgálat felállításának kereteit is tartalmazza. Deutsch Tamás szintén rapportőri feladatot végzett el: az Európai Beruházási Banknak nyújtott uniós költségvetési garanciáról írt jelentését szakbizottsága ellenszavazat nélkül támogatta. Más típusú rangos szakmai elismerés érte Járóka Líviát, aki a kisebbségek társadalmi befogadásának elősegítése érdekében folytatott munkájáért a román külügyminisztérium érdemdíját kapta meg.

Az Európai Parlament plenáris ülésein októberben a magyar európai parlamenti képviselőknek egyértelműen a vörösiszap-katasztrófa jelentette a legfontosabb ügyet. A vörösiszap-katasztrófa vitájában megszólalt Bokros Lajos is, aki egy Magyarországon is ritkán hangoztatott szempontot hozott elő. Eszerint a balesetben a hatóságok és az önkormányzatok is jócskán felelősek, és a hasonló események megelőzését egy közigazgatási reform segítené elő. A jobbikos képviselők közül Szegedi Csanád kifejtette, hogy az Európai Uniónak kötelessége, hogy az ilyen katasztrófákat megelőzze, és ehhez elengedhetetlen, hogy a közép-európai régióban lezajlott privatizációkat felülvizsgálják.

A teljes elemzés itt olvasható.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!