logo

Hírek

2010-12-04

Hungarian Politics In-Depth - 2010. november

A Policy Solutions 2010. novemberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2010. november

A Policy Solutions 2010. novemberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

Az Alkotmánybíróság hatásköreit érintő változásokról szóló elemzésünkben (Constitutional Court under fire) a döntés gazdaságpolitikai hátterét emeltük ki. A Fidesz-kormány legnagyobb téttel bíró célja az, hogy sikerül-e az embereket közvetlenül érintő megszorítások nélkül növekedési pályára állítani az országot. Minden olyan intézmény, amely az ehhez vezető utat kritikával tudja illetni vagy akár meg is tudja gátolni, nyilvánvalóan túl nagy rizikót képvisel – így volt ez az AB esetében is.

Egy héttel később az Alkotmánybíróságot ért támadás elleni tüntetések jelentőségét vizsgáltuk (Taking the fight for the Constitutional Court to the streets). Kiemeltük, hogy létszámban ugyan nem bizonyultak elsöprő erejűnek ezek a megmozdulások, mégis jelezték: van ellenzék, amely akár utcai demonstrációkkal is képes kiállni a számára fontos értékekért.

A Hoffmann Rózsa oktatáspolitikai államtitkár felsőoktatási koncepciójáról szóló írásunkban (On education, a disunited System of National Unity) arra mutattunk rá, hogy a kérdésben még a kormányt alkotó pártszövetségben sincs egység, a téma a Fidesz és a KDNP belső küzdelmeinek egy kiemelt területe lehet.

A Fidesz médiapolitikáját összegezve (Fidesz and the media: just another brick in the wall) azt hangsúlyoztuk, hogy az intézményi változások és a személyi kinevezések a közszolgálati média teljes pártirányítás alá helyezésének irányába mutatnak, ami a már korábban is jelentős jobboldali médiafölényt tovább egyértelműsíti.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!