logo

Hírek

2010-10-29

A pártok és az Alkotmány őrei - belpolitikai háttérelemzés

Az Alkotmánybíróságot a korábbi parlamenti ciklusokban ért kritikák soha nem az intézmény autoritása, jogköre vagy létjogosultsága ellen szóltak. A rendszerváltás óta eltelt húsz évben kizárólag szakmai alapon támadták az AB egy-egy konkrét döntését a politikusok – áll a Policy Solutions belpolitikai háttérelemzésében
A pártok és az Alkotmány őrei - belpolitikai háttérelemzés

Az Alkotmánybíróságot a korábbi parlamenti ciklusokban ért kritikák soha nem az intézmény autoritása, jogköre vagy létjogosultsága ellen szóltak. A rendszerváltás óta eltelt húsz évben kizárólag szakmai alapon támadták az AB egy-egy konkrét döntését a politikusok – áll a Policy Solutions belpolitikai háttérelemzésében. A Policy Solutions ma megjelent írásában azt vizsgálta, hogyan kezelték 1990 és 2010 között a pártok az Alkotmánybíróság határozatait a legnagyobb médiavisszhangot kiváltó ügyekben.

A korábbi szimbolikus jelentőségű ügyek elemzéséből kiderül, hogy a Fidesz 2010. októberi bejelentése, miszerint az Alkotmánybíróság jogkörét szűkíteni kívánják, példa nélküli a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben. Az Alkotmánybíróságot korábban is érték kritikák – legfőképpen a Bokros-csomag idején – ugyanakkor ezek soha nem az AB autoritása, jogköre vagy létjogosultsága ellen szóltak, hanem konkrét döntéseket, főként szakmai alapon támadtak politikusok.

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb médiavisszhangot kapó ügyeiben négy jól megkülönböztethető reakciót azonosított a Policy Solutions: a belenyugvás, a politikai síkra terelés, az elhallgatás és az átdolgozott javaslatok benyújtásának stratégiáit.

A teljes elemzés itt olvasható.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!