logo

Hírek

2010-10-19

A Narancsvidék trendjei - az önkormányzati választások mélyelemzése

A tízezer fő alatti települések továbbra is a függetlenek birodalma maradt, a nagyobb városokban csak arányaiban tarolt a Fidesz, szavazatszáma csökkent 2006-hoz képest, Budapesten pedig olyan kerületekben veszített teret a baloldal, mint a XVI. vagy a VIII. kerület.
A Narancsvidék trendjei - az önkormányzati választások mélyelemzése

A tízezer fő alatti települések továbbra is a függetlenek birodalma maradt, a nagyobb városokban csak arányaiban tarolt a Fidesz, szavazatszáma csökkent 2006-hoz képest, Budapesten pedig olyan kerületekben veszített teret a baloldal, mint a XVI. vagy a VIII. kerület - ezek a Policy Solutions elemzésének legfontosabb megállapításai. A politikai elemző és tanácsadó intézet a 2010-es önkormányzati választások mélyelemzését végezte el.

A Policy Solutions elemzésében rámutat arra, hogy a tízezer fő alatti településeken a függetlenek által elnyert mandátumok aránya mindössze egy százalékponttal csökkent 2006-hoz képest, így kijelenthető, hogy sem a választási törvény szigorítása, sem az egyedülálló mértékű fideszes képviselőállítás nem hozott semmilyen áttörő változást a 10 ezer lakosnál kisebb településeken. A falvak és kisvárosok továbbra is a függetlenek birodalma maradt. 

Az elemzés egyik meglepő ténye, hogy a 10 fő feletti településeken a Fideszre leadott szavazatok száma csökkent 2006-hoz képest. Míg négy évvel ezelőtt több mint egymillió voksot kapott ezeken a településeken a jobboldali párt, addig idén 928 ezret. Ez a szám még a kisebb választási részvételt figyelembe véve is azt mutatja, hogy nem történt jelentős szavazótábor-bővülés a jobboldalon.

Sokak számára meglepő adat lehet, hogy az MSZP a sokszor emlegetett Észak-Magyarországnál is többet vesztett 2006-hoz képest az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon. Ezekben a régiókban 44 százalék körüli szavazatveszteséget könyvelhetett el a baloldal. Érdemes a túlsó végletet is bemutatni: a megyék képzeletbeli versenyében Komárom-Esztergom végzett az első helyen a szocialistáknál, itt „mindössze” minden ötödik szavazóját vesztette el a párt.

Az elemzés alapján látszik, hogy a Fidesz fellegvára egyértelműen az I. kerület, a Vár. Itt a kormánypárt háromszorannyi szavazatot kapott, mint az MSZP. Ugyanakkor jóval a budapesti átlag felett végzett két külső-pesti városrész: a ciklusokon keresztül szocialista vezetésű XVI. kerületben 55 százalékot, a XVII. kerületben 58 százalékot ért el a Fidesz. További érdekesség, hogy a szociálisan alacsonyabb státusúak által is sűrűn lakott VIII. kerületben is 52 százalékot szerzett a jobboldal, azaz itt elindult a baloldal térvesztése.

A budapesti MSZP-t illetően a legfontosabb megállapítás, hogy egyetlen kerületben vannak többségben a szocialista szavazók a fideszesekhez képest, a XIII-ban. A két másik baloldali vezetésű kerületben, Kispesten és Pesterzsébeten úgy tudott nyerni az MSZP-s polgármester, hogy a kerületben – ha csak kismértékben is -, de többségben vannak a jobboldaliak: Kispesten hat százalékponttal, Pesterzsébeten nyolc százalékponttal erősebb a kormánypárt a legnagyobb ellenzéki pártnál. A baloldal további építkezési bázisa lehet Újpest és Kőbánya, ahol 10 szocialista szavazóra „mindössze” 13 illetve 15 fideszes jut.

A teljes elemzés letölthető innen.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!