logo

Hírek

2010-11-03

Hungarian Politics In-Depth - 2010. október

A Policy Solutions 2010. októberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.
Hungarian Politics In-Depth - 2010. október

A Policy Solutions 2010. októberében is minden héten jelentkezett a legfontosabb magyar belpolitikai eseményeket és tendenciákat feldolgozó angol nyelvű elemzésével, a Hungarian Politics In-Depth kiadványaival.

A sorozat októberi első számában (Colour Us Orange) az önkormányzati választás eredményeinek pártokra lebontott értékelését készítettük el. A Fidesz a várakozásoknak megfelelő elsöprő sikere mellett kiemeltük, hogy az elszenvedett érzékeny veszteségek ellenére a választás a szocialisták második helyének megerősödését hozta, a két parlamenti újonc lendülete pedig egyértelműen törést szenvedett az őszi megmérettetésen.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló elemzésünkben (For now, red sludge proves politically uncontroversial) arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a súlyos környezeti tragédia ügyében kívételesen olyan helyzet alakult ki, amelyben nem a pártpolitikai összecsapások domináltak. A válságkezelés során sem a kormány, sem az ellenzéki pártok nem használták fel a kérdést arra, hogy ellenfeleiket pillanatnyi taktikai célokból nehezebb helyzetbe hozzák.

A válságadók bevezetését értékelő összeállításunkban (Robin Hood smells blood) azt hangsúlyoztuk, hogy az Orbán-kormány a gazdaságpolitikai elképzeléseit a hitelesség minden áron való megőrzésének rendeli alá. A tavaszi választás előtti ígéretei által szabott szűk keretek között manőverez a kormány akkor, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy úgy teremti meg a 2011-es adócsökkentés fedezetét, hogy az állampolgárokat megszorító intézkedések nem érhetik.

A szocialisták őszi helyzetét vizsgálva (Rumours about the death of MSZP are greatly exaggerated) azt a következtetést vontuk le, hogy egy egyben maradó, 20 százalékos támogatottság felett stabilizálódó MSZP nélkül a jövőben nem képzelhető el kormányváltás – ezért a párton belül zajló hatalmi harcoknak továbbra is komoly tétje van.

A Hungarian Politics In-Depth belpolitikai elemzéseit a Policy Solutions angol nyelvű oldalán a hírlevélre feliratkozó olvasóinknak minden héten ingyenesen megküldjük.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!