logo

Hírek

2010-09-30

Hungarian Politics In-Depth

Bíró Nagy András a magyar belpolitikai trendeket és az önkormányzati választási kampányt értékelte a Budapestre akkreditált nagykövetségeknek és külföldi tudósítóknak.
Hungarian Politics In-Depth

A Budapestre akkreditált nagykövetségeket és külföldi tudósítókat tömörítő Hungarian International Press Association (HIPA) önkormányzati választási sajtóreggelijének vendége volt Bíró Nagy András. A Policy Solutions igazgatója Tóth Csabával, a Republikon Intézet stratégiai igazgatójával elemezte a kormányváltás óta megfigyelhető belpolitikai trendeket, a parlamenti pártok előtt álló főbb kihívásokat.

Bíró Nagy András kiemelte, hogy az elmúlt évek negatív megítélésének köszönhetően az Orbán-kormány annak ellenére élvezi továbbra is a „mézeshónapokat”, hogy a kormányváltás óta közjogi és gazdaságpolitikai területen is a vártnál jóval több támadási felületet adott az ellenzéki pártoknak. A közeljövő egyik legnagyobb feladata, az EU-elnökség sikerének esélyeit jelentősen növelheti, ha a Fidesznek sikerül arra a félévre tűzszünetet kötnie hazai ellenfeleivel. Ezt jelentősen elérhetőbbé tenné, ha az új Alkotmány és a nagyobb strukturális reformok ügyének nem az EU-elnökség alatt vágna neki a kormány – hangsúlyozta az elemző.

A szocialisták számára vegyes hatásai lehetnek az október 3-i önkormányzati választásoknak. Egyrészt az MSZP vélhetően elveszíti azon színterek jelentős részét, ahol a kormányzóképességét bizonyítani tudja, másrészt egy a tavaszinál és a két másik ellenzéki pártnál jobb választási szerepléssel egyértelműbbé teheti második helyét a pártrendszerben. Bíró Nagy András rámutatott, hogy a Jobbik számára az önkormányzati választás nagy nyeresége lehet, hogy az ország nagy részén meg tudja vetni a lábát és ezzel megteremtheti a hosszú távú építkezés felttételeit. Ugyanakkor a radikális pártnak egy stratégiai pozícionálási kérdést is meg kell oldania: egyre élesebben merülhet fel a mérsékelt, konstruktív ellenzéki és a radikális szerep közötti feszültség, illetve újra meg kell találnia azokat az ügyeket, amelyekkel világosan meg tudja magát különböztetni a Fidesztől. A politikai elemző szerint az LMP lehet az önkormányzati választás legnagyobb vesztese azzal, hogy az ország nagy részében szavazói zöld jelölt nélkül maradtak, illetve a kimerült pártkassza és az elfáradt szervezet mellett a párt jelentősebb számú önkormányzati pozíció nélkül vághat neki a következő éveknek.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!