logo

Hírek

2010-09-01

Mérhető Budapesten a Kétfarkú Kutya Párt

A Policy Solutions közvélemény-kutatása szerint az elmúlt hetekben a politikai kampányok hagyományos ígéretversenyét kifigurázó Magyar Kétfarkú Kutya Párt a teljes népességben és a választani tudó biztos szavazók között is a szavazatok 2 százalékára számíthatna a fővárosban egy „most vasárnapi” önkormányzati választáson.
Mérhető Budapesten a Kétfarkú Kutya Párt

A Policy Solutions közvélemény-kutatása szerint az elmúlt hetekben a politikai kampányok hagyományos ígéretversenyét kifigurázó Magyar Kétfarkú Kutya Párt a teljes népességben és a választani tudó biztos szavazók között is a szavazatok 2 százalékára számíthatna a fővárosban egy „most vasárnapi” önkormányzati választáson. A választásokon főpolgármester-jelöltet is indító viccpártról a budapestiek közel fele hallott már.

 
A reykjaviki polgármesteri címet elnyerő izlandi viccpárthoz hasonló kiugró sikerre ugyan egyelőre nem számíthatna az önkormányzati választáson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), de támogatottsága augusztus végére a fővárosban kimutathatóvá vált. A viccpárt az elmúlt hetek kampányának köszönhetően került fel Budapest politikai térképére. A jelentős publicitást kapó sajtótájékoztatók és az alkalmankénti televíziós szereplések mellett a párt kampányeszközei is sok választóhoz jutottak el. A Policy Solutions kutatásából kiderül, hogy a fővárosi szavazók 48 százaléka hallott már a pártról, és azok között, akik már találkoztak kampányanyagokkal az elmúlt hetekben, a válaszadók 19 százaléka a Kétfarkú Kutya Párt hirdetéseit is fel tudta idézni. Ez az arány ugyan jócskán elmarad a négy parlamenti párt elérési rátájától – a szinte mindenkihez eljutó Fidesz és MSZP mellett a Lehet Más a Politika és a Jobbik kampányanyagait is a budapestiek több mint fele látta már -, de az országgyűlésből tavasszal kiesett MDF és a Schmuck Andort támogató MSZDP számait felülmúlja (18, illetve 8 százalék).
 

Nem meglepetés, hogy a politikai elitből kiábrándultak számára alternatívát jelentő Kétfarkú Kutya Párt elsősorban az LMP-nek jelentene veszélyt abban az esetben, ha mindkét párt listájára és főpolgármester-jelöltjeire lehetne szavazni Budapesten október 3-án. Victora Zsolt, az MKKP főpolgármester-jelöltje valamennyi párt szimpatizánsai közül az LMP-sek között a legkevésbé elutasított (47 százalék, míg az összes válaszadó között ez az arány 59 százalék), ráadásul az ökopárt támogatói minden más jelöltről nagyobb arányban állítják, hogy semmiképpen nem szavaznának rájuk. Szintén a két párt közötti potenciális szavazói átjárhatóságot támasztja alá az, hogy az LMP-sek 12 százaléka – azaz a budapesti választók több mint egy százaléka – szintén a Kétfarkú Kutya Pártra szavazna abban az esetben, ha az LMP-re valamilyen oknál fogva nem lehetne, de az MKKP-re igen.
 

A kutatás a Policy Solutions megbízásából 2010. augusztus 23-27. között zajlott Budapesten, 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta tükrözi a budapesti szavazókorú lakosság kerület, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. Az elemzéshez az adatfelvételt a Medián végezte.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!