logo

Hírek

2010-08-12

Ilyen az új politikai elit

"Ilyen az új politikai elit" címen elkészült a Policy Solutions átfogó elemzése a 2010 áprilisában megválasztott parlamenti képviselőkről.
Ilyen az új politikai elit

Az elemzés kiemeli: a képviselők túlnyomó többsége felsőfokú végzettségű, hivatásos politikus és férfi. A képviselők mintegy fele most került be először a Parlamentbe.

A Policy Solutions elemzése rávilágít arra, hogy a 2010 tavaszán felállt Parlament közel fele – 45%-a – új képviselőkből áll, akik azonban jóval iskolázatlanabbak a régi képviselőknél. Kétszerannyi a diploma nélküli politikusok aránya az újak között, mint a régieknél. A megújulás legkevésbé a Magyar Szocialista Pártot érintette: a kormánypártok 40%-ával, és a Jobbik és az LMP 90%-ával szemben mindössze képviselőinek egytizede újonc.

Bár a nők aránya magasabb az újonc képviselőknél, összességében a nők képviselete a Magyar Országgyűlésben az arab világgal van egy szinten. Jelenleg mindössze 34 nő ül a Parlamentben, ami még az előző ciklushoz képest is visszaesés - négy évvel ezelőtt 43 nő szerzett mandátumot.

Az elemzés rámutat arra is, hogy a parlamenti képviselők nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedetten iskolázottnak tekinthetőek: tízből kilenc képviselőnek felsőfokú végzettsége van. Kismértékű eltérést láthatunk a baloldal-jobboldal törésvonal mentén: az MSZP és az LMP képviselői ugyanis (egy kivétellel) mind rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, míg a jobboldali pártok soraiban összesen több mint harminc képviselőnek csak alap- vagy középfokú végzettsége van.

Annak ellenére, hogy 2010-ben a parlamenti képviselők közel fele lecserélődött, az új Országgyűlésben továbbra is kiemelkedően magas a hivatásos politikusok száma – azaz az olyan képviselőké, akik pályafutásuk közel egészét politikai állásokban töltötték. A hivatásos politikusok számától alig vannak lemaradva az oktatásból, tudományos pályáról érkezők – minden negyedik képviselő tanárként is dolgozott 2010 előtt. Érdekesség, hogy míg az MSZP-ben a műszaki pályáról érkezettek vannak jelentősen felülreprezentálva, addig a KDNP-ben a jogászok, az LMP-ben pedig - a párt gyökereit is jól mutatva – a civil szférában tevékenykedők. A Jobbik nagytőkeellenes retorikája ellenére – vagy éppen amiatt – relatíve magas azok száma, akik korábban pénzügyi pályán dolgoztak.

Az új magyar politikai elitet bemutató teljes elemzés itt olvasható.

Az elemzésünkkel kapcsolatos fontosabb médiamegjelenéseink:

Boros Tamás az új parlamenti elitről  - M1, Ma reggel
Ilyen az új politikai elit - HVG | Hírszerző | Figyelő



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!