logo

Hírek

2016-04-04

Oroszország az európai energiapiacon

A Policy Solutions március 18-án egy konferencia keretében mutatta be legújabb tanulmányát Oroszország hatásáról az európai energiapiacra. A Zöldek Európai Parlamenti Képviselőcsoportjával közösen szervezett rendezvényre a cseh Masaryk Egyetem kutatójának, a Greenpeace tanácsadójának, valamint Jávor Benedek EP-képviselő részvételével került sor az Európa Pontban.
Oroszország az európai energiapiacon

Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója ismertette a tanulmány legfőbb megállapításait, hangsúlyozva, hogy léteznek működő kelet-európai stratégiák az orosz energiafüggőség csökkentésére, Magyarország azonban semmilyen eszközzel nem igyekszik mérsékelni a kitettségét. Különösen azok az országok vannak politikai értelemben is kockázatos helyzetben, ahol törekvés sem mutatkozik a diverzifikációra, és ahol a nukleáris kitettség szintén fennáll. A tanulmányból kiderül, Szlovákián kívül Magyarország az egyetlen állam, amelyet gyakorlatilag a teljes energiaimportja Oroszországhoz köt.

Julia Sokolovicova, a Greenpeace tanácsadója főként az orosz nukleáris terjeszkedés és a politika kapcsolatáról beszélt. Mint kifejtette, minden olyan uniós államban, ahol az oroszok komoly atomerőmű-építési projektet futtatnak, visszaszorult a megújuló energia használata. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az atomenergia számszerűsített költségei között a nukleáris biztonsági kiadásokat sosem említik, holott egyedül a csernobili katasztrófa hatásainak enyhítésére eddig euró-százmilliárdokat költöttek az európai adófizetők.

Martin Jirušek, a Masaryk Egyetem kutatója azt hangsúlyozta: az európai orosz energiapiaci jelenlétre vonatkozó kutatásukban nem tudták általános érvényűen bebizonyítani azt a munkahipotézist, hogy az orosz energiacégek valójában Oroszország politikai pozíciójának erősítése érdekében dolgoznak Európában, egyes európai államok esetében azonban jól látható ez a szándék.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője zárszavában azt fejtegette, hogy az orosz gazdaság továbbra is az energiaimportból él, demokratizálódás helyett pedig a birodalmi ambíciók föléledése van napirenden. A politikus hangsúlyozta: az EU-nak egyelőre nincsenek eszközei az uniós intézményekben már nyilvánosan tárgyalt kockázatok kezelésére, Magyarország pedig – amely a kiemelten veszélyeztetett tagállamok közé tartozik – sorozatosan olyan lépéseket tesz, amelyek növelik az orosz befolyást és a magyar kiszolgáltatottságot.

A rendezvényről a Népszabadság készített részletes beszámolót, ami az alábbi linken olvasható.

A tanulmány magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!