logo

Hírek

2016-06-02

Új tanulmány: A magyar közvélemény és az Európai Unió

A Policy Solutions tanulmányának célja annak vizsgálata, hogy miként alakult a magyarok véleménye az Európai Unióról 2010 óta, egy olyan időszakban, amikor az EU-nak folyamatos válságkezelésre kellett berendezkednie, és ezzel párhuzamosan jelentősen felerősödtek a kritikus hangok.
Új tanulmány: A magyar közvélemény és az Európai Unió

2010 után korábban nem látott mértékben nyert teret az euroszkepticizmus a magyar politikában. Nemcsak az akkor még az EU-ból való kilépés mellett érvelő Jobbik megerősödésével törtek előre az európai integrációt élesen bíráló hangok, hanem az utóbbi hat évben kormányzati politikává is emelkedett az Európai Unió ellenségképként kezelése. A Policy Solutions tanulmányának célja annak vizsgálata, hogy miként alakult a magyarok véleménye az Európai Unióról 2010 óta, egy olyan időszakban, amikor az EU-nak gyakorlatilag folyamatos válságkezelésre kellett berendezkednie, és ezzel párhuzamosan jelentősen felerősödtek a kritikus hangok. Az elemzés az Eurobarométer felmérésein alapul: ahol csak lehetett, a 2010 tavaszi eredményeket hasonlítottuk össze az eddigi legfrissebb, 2015 őszi adatokkal. A magyar eredményeket természetesen nemcsak önmagukban néztük. Minden esetben összehasonlítottuk a hazai trendeket az Európai Unió egészének folyamataival, továbbá a visegrádi országok eredményeinek bemutatásával is igyekeztünk a magyar adatokat kontextusba helyezni.

A tanulmány első fejezeteiben az EU általános megítélését vizsgáljuk, valamint azt, hogy milyen várakozásokkal tekintenek a magyarok az Európai Unió jövőjére. Ezt követően bemutatjuk, hogy az európai integráció mely velejáróit tartják a magyarok az uniós tagság legfőbb előnyeinek, illetve, hogy milyen asszociációkat társítanak az EU-hoz. Szintén elemezzük, hogy mit gondolnak a magyarok a demokrácia minőségéről és a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségéről az uniós keretek között, és vizsgáljuk azt is, mely területeken a legnagyobb és a legkisebb az integráció további mélyítésének társadalmi támogatottsága. A tanulmányban ugyancsak kitérünk az állampolgári bizalom változásaira, az Európai Uniót és a nemzeti politikát illetően egyaránt. Zárásként külön foglalkozunk az egyetlen közvetlenül választott uniós intézménnyel, az Európai Parlamenttel kapcsolatos állampolgári véleményekkel.

A Policy Solutions "A magyar közvélemény és az Európai Unió" című tanulmánya letölthető innen. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Kadlót Tibor - Köves Ádám 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!