logo

Hírek

2016-12-11

Konferencia - Hogyan dolgoznak a politikusok? Teljesítmény és átláthatóság a magyar politikában

A Policy Solutions „Hogyan dolgoznak a politikusok? Teljesítmény és átláthatóság a magyar politikában” című konferenciáján azt vitattuk meg, hogy miként lehetne elszámoltathatóbbá, átláthatóbbá tenni a magyar politikát.
Konferencia - Hogyan dolgoznak a politikusok? Teljesítmény és átláthatóság a magyar politikában

A Policy Solutions „Hogyan dolgoznak a politikusok? Teljesítmény és átláthatóság a magyar politikában” című konferenciáján azt vitattuk meg, hogy miként lehetne elszámoltathatóbbá, átláthatóbbá tenni a magyar politikát.

A Policy Solutions 2016 tavaszán indította el a Képviselőfigyelő elnevezésű programját, azzal a meggyőződéssel, hogy egy demokrácia akkor képes az állampolgárait szolgálni, ha a politikusok munkája átlátható, és az állampolgároknak lehetőségük van ellenőrizni a politikusaikat. A projekt részeként www.kepviselofigyelo.hu címen egy honlapot hoztunk létre, mely az Országgyűlés képviselőinek munkáját teszi átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a magyar állampolgárok számára. A Képviselőfigyelőn könnyen elérhető és kereshető mind a 199 parlamenti képviselőnk munkája: felszólalásaik, szavazásaik és az általuk benyújtott törvényjavaslatok, egyéb indítványok. A Képviselőfigyelő program következő állomása volt a december 19-én megrendezett konferencia.

A konferencián Boros Tamás, az intézet stratégiai igazgatója elárulta, vannak politikusok, akik Facebook-oldalukon büszkélkedtek azzal, hogy mennyivel többször szólaltak fel, vagy mennyivel több indítványt nyújtottak be képviselőtársaiknál. De az adatbázis főleg a közvéleményt szolgálja – Boros úgy fogalmazott: mindenkinek joga van ahhoz, hogy tudja, mit csinálnak a politikusok, ha nem óriásplakáton vannak, vagy a kampányban mondanak kortesbeszédet.

A Képviselőfigyelő által feldolgozott adatokból sok érdekes tényre fény derül: például arra, hogy hiába üres a viták során a parlament ülésterme, ha szavazni kell, a Fidesz és a KDNP frakciói egy félkatonai szervezet fegyelmével nyomják a gombot. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója elmondta: a kormánypárti képviselők alig hagynak ki szavazást, ebben a ciklusban a részvétel alapján felállított rangsorban csak a 49. helyen következik ellenzéki képviselő, a jobbikos Ander Balázs. Az összes képviselő közül Orbán Viktor vett részt a legkevesebb szavazáson. Rajta kívül négy másik kormánytag – Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Lázár János és Seszták Miklós –, valamint két DK-s, az Országgyűlésben függetlennek számító képviselő, Gyurcsány Ferenc és Oláh Lajos áll a lista végén.

A felszólalások számát tekintve feltűnően aktívak az LMP-sek: az első tízben négy LMP-s képviselő van. Az MSZP pedig önálló indítványok terén erős: Mesterházy Attila 1584 indítvánnyal vezet. Az elemzésekből az is kiderül, hogy bár a 199 képviselő között nagyon kevés, mindössze húsz nő van, ők kifejezetten aktívak: a 25 legtöbbet felszólaló képviselő közül nyolc nő.

-------

A rendezvény időpontja: 2016. december 19. (hétfő), 10:00 – 12:00 

A rendezvény helyszíne: Loffice Rendezvénytér, 1061, Budapest, Paulay Ede utca 55., -1. emelet

Program: 

10:00–10:10 – Megnyitó: a Képviselőfigyelő.hu honlap bemutatása

Boros Tamás (Policy Solutions)

 

10:10-10:40 – Előadás: Hogyan dolgoznak a magyar parlamenti képviselők? A Képviselőfigyelő program eredményei, 2014-2016

Bíró-Nagy András (Policy Solutions)

 

10:40-12:00 – Panelbeszélgetés: Hogyan lehetne átláthatóbbá tenni a magyar politikát?

A beszélgetés résztvevői: 

Léderer Sándor (K-Monitor)

Papp Zsófia (MTA TK Politikatudományi Intézet)

Pogátsa Zoltán (Nyugat-Magyarországi Egyetem)

 

A programot a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!