logo

Hírek

2017-11-03

Mi a "Magyar Álom"?

Horthy vagy Kádár? Ausztria vagy Oroszország? Család vagy családi ház? Mi a Magyar Álom?
Mi a "Magyar Álom"?

A  Magyar Álom kutatás ide kattintva tölthető le.

Amerikai álom. A kifejezés, amit mindenki ismer. Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ethosza szerint az USA-ban mindenkinek megvan a lehetősége, hogy származástól, társadalmi rétegtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül megcsinálja a saját szerencséjét. Felemelkedjen, sikeres legyen, és tisztes jövedelemhez vagy akár vagyonhoz jusson. Ahogy az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata fogalmaz: mindenkinek joga van a boldogság kereséséhez. Életből vett példák és hollywoodi filmek százai sulykolják az amerikai álom elérésének lehetőségét: hogyan lettek bevándorlókból dollár milliárdosok, kisemmizettekből céljaikat elérők, vagy egy „cingár afroamerikai gyerekből” az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Az amerikai álom koncepciója szerint az USA intézményrendszere, a liberális demokrácia, a jog uralma és a szabadság biztosítja azt, hogy aki tehetséges, annak semmi ne álljon az útjába. És bár napjainkban az amerikaiak közel fele nem hisz már az amerikai álom beteljesülésében, a mítosz, a vízió, a közös nemzeti cél továbbra is él az országban.

 

A világ más országaiban kevésbé találkozhatunk hasonlóan jól megfogható „álmokkal”. Az Egyesült Királyságtól Kínáig számos történelmi korszakban fogalmaztak meg álmokat az ország számára, de ezek ritkán épültek be a köztudatba. A Friedrich-Ebert-Stiftung az Orosz Tudományos Akadémiával közösen 2012-ben készített felmérést az „orosz álomról”, melyből kiderült, hogy az oroszok társadalmi igazságot és erős, stabil országot kívánnak maguknak. Az amerikai típusú szabadpiacnak, az egyéni kiteljesedésnek vagy a nyugati értékeknek mindössze néhány százalékos támogatottsága van Oroszországban.

 

Az eltérő történelmi fejlődés, intézményrendszer, kulturális értékek, földrajzi helyzet, politikai rendszer miatt érthető a különbség az amerikai álom és az orosz álom között. De vajon melyikhez áll közelebb a magyar álom? Az amerikai önmegvalósítás álmához? A nyugati liberális demokráciákhoz? Az oroszok erős állam álmához? Vagy létezik egy speciális magyar álom? Álmodoznak egyáltalán a magyarok? Vannak közös céljaink, közmegegyezés az ideális társadalomról, az ideális „magyar életről”?

 

A Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapesti Irodája ezekre a kérdésekre volt kíváncsi, ezért indított el egy nagyszabású kutatást, hogy megtudja, „Mi a magyar álom?”. A kutatás során az ország számos pontján – Budapesten, Miskolcon, Győrben és Szigetváron - fókuszcsoportos vizsgálatokat, majd egy 1000 fős személyes megkérdezéses országos reprezentatív felmérést végeztünk 2017. nyarán. A kutatásokban a Závecz Research volt a partnerünk. A kutatási kérdések négy nagy témát öleltek fel: a magyarok álmodozási szokásait, a magyarok viszonyát a múlthoz, a magyarok jelenbeli terveit és a jövőről alkotott elképzeléseiket.

Az alábbi linkre kattintva ennek a kutatásnak az eredményeit olvashatják az érdeklődők:

http://www.policysolutions.hu/userfiles/elemzes/275/magyar_alom_web.pdf Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!