logo

Hírek

2018-06-14

A Magyar Rémálom - Milyen félelmek élnek a magyar társadalomban?

A Policy Solutions a magyar álomról szóló kutatás sikere után úgy döntött, hogy a magyar társadalom pozitív víziója mellett érdemes megvizsgálni az ország negatív jövőképét is, azt, hogy milyen félelmek, „rémálmok” élnek a lakosságban.
A Magyar Rémálom - Milyen félelmek élnek a magyar társadalomban?

A Friedrich-Ebert-Stiftung és a Policy Solutions 2017 őszén megjelent „A Magyar Álom” című kutatásának eredményei azt mutatták, hogy a magyarok többsége szimbolikusan „800 kilométerrel nyugatabbra – valahol az osztrák-svájci határon – szeretne élni, a Kádár-rendszer kiszámíthatóságában, biztonságában, társadalmi egyenlőségében, de Nyugat-Európa életszínvonalán”. Korábban a győztes politikai pártok kampányai – a szocialista „jóléti rendszerváltástól” a fideszes „rezsicsökkentésig” – elsősorban ezen álom második részét, a nyugat-európai életszínvonal kelet-európaiasított ígéretét mutatták be a választóknak. A kormány 2017-2018-as választási migráns-kampánya viszont a biztonságot helyezte az előtérbe. A kampány lényegében arról szólt, hogy szerintük, milyen lenne, ha a magyar álom helyett egy magyar rémálom valósulna meg. Ettől az elképzelt rémálomtól akarták „megóvni” a lakosságot. A választási eredmény megmutatta: nem csak jóléttel, félelemmel is lehet kampányt nyerni.

A "Magyar Rémálom" kutatás mindezek apropóján a magyar társadalomban élő félelmeket vizsgálja. Az elemzésünk elkészítéséhez 2017 októbere és 2018 tavasza között az ország hét helyszínén - Budapesten, Érden, Ózdon, Veszprémben, Pécsett, Dunaújvárosban és Kiskőrösön - végeztünk fókuszcsoportos kutatást. Ezen csoportok és interjúk tapasztalatai alapján készítettünk el egy kérdőívet, melyet a Závecz Research közvéleménykutató intézet 2018. március 28. és április 5. között készült, személyes megkérdezéses módszerrel kérdezett le. A felmérés során megkérdezett 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség, valamint településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

A kutatás ide kattintva tölthető le.

A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!