logo

Hírek

2018-09-19

Demokrácia és a magyar társadalom

Mit jelent a demokrácia a magyarok számára? Miként vélekednek a választók a mai magyar demokrácia minőségéről? Milyenek a demokratikus kormányváltás esélyei Magyarországon a szavazók szerint? A Policy Solutions új kutatása e kérdésekre ad választ.
Demokrácia és a magyar társadalom

A magyar demokrácia és a jogállam állapota, a demokratikus intézmények működésének átalakulása és a hatalomgyakorlás módja kétségkívül az utóbbi évek egyik legtöbbet tárgyalt politikai témája, a tudományos életben és a tágabb értelemben vett közbeszédben is. A 2010 utáni magyar politikai rendszer természetének, jellegzetességeinek leírása mára már semmiképpen sem tekinthető hiánycikknek. Arról viszont jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, hogy a magyar társadalom az Orbán-kormány nyolc éve után mit gondol a magyar demokrácia állapotáról, van-e olyan „betegségtudata” a demokrácia működését illetően, mint ami a rendszerszintű jellemzések alapján logikus lehetne.

A Policy Solutions kutatásának célja az volt, hogy feltárjuk, a sorozatban harmadik kétharmados FIDESZ-KDNP-s parlamenti többséggel induló ciklusban miként vélekednek a választók a mai magyar demokrácia minőségéről. Kiadványunkkal hozzá szeretnénk járulni a magyar demokráciával és annak működésével kapcsolatos választói vélemények tényalapú megismeréséhez, és ezáltal annak megértéséhez, hogyan érzi magát a magyar társadalom az egyre szűkülő demokratikus térben. Az elemzés megalapozásához 2018. augusztus 10-18. között közvélemény-kutatást végeztünk, melyben a Závecz Research volt a partnerünk. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint Magyarország felnőtt népességét reprezentálta.

A "Demokrácia és a magyar társadalom" c. tanulmány ide kattintva letölthető.

Szerzők: Bíró-Nagy András - Laki Gergely

A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!