logo

Hírek

2020-04-22

Orbán 10 - Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével

Új kutatásunkban bemutatjuk, mit gondol a magyar társadalom az Orbán-kormány elmúlt tíz évéről.
Orbán 10 - Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével

Tíz év telt el azóta, hogy a Fidesz nagyarányú választási győzelmet aratott a 2010-es országgyűlési választásokon, és ezáltal kétharmados parlamenti többséggel vághatott neki a kormányzásnak. A kormánypárti és ellenzéki politikusok természetesen másként látják az azóta eltelt évtizedet, de abban alighanem mindannyian egyetértenek, hogy ez az időszak elsősorban Orbán Viktorról szólt, a miniszterelnök politikai akaratának és kormányzati preferenciáinak a kiteljesedéséről.

Kutatásunk célja az volt, hogy a politikusok értékelésén túllépve feltárjuk, mit gondol a magyar társadalom az Orbán-kormány elmúlt tíz évéről. Kutatási eredményeinkre alapozva nemcsak Magyarország általános állapotának társadalmi megítéléséről tehetünk megállapításokat, hanem arról is, hogy a magyarok szerint mely területeken javult vagy romlott a helyzet az utóbbi évtizedben, melyek a kormány legnépszerűbb intézkedései és legnagyobb közpolitikai kudarcai, mely társadalmi csoportok a Fidesz legfontosabb támaszai, és miként vélekednek az állampolgárok személyes boldogulásuk esélyeiről, vagy éppen a demokrácia hazai állapotáról. Az elemzés megalapozásához 2020. március 3-13. között közvélemény-kutatást végeztünk, melyben a Závecz Research volt a partnerünk. A koronavírus-járvány előtti utolsó személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

Bízunk abban, hogy kötetünkkel hozzájárulunk a 2010-es évek politikai, gazdasági és társadalmi folyamataival kapcsolatos választói vélemények tényalapú megismeréséhez, és ezáltal annak megértéséhez, hogy mely tényezők és milyen intézkedések állnak a Fidesz társadalmi támogatottsága mögött, illetve melyek azok a pontok, amelyek az utóbbi tíz év kormányzását mégis a többség szemében sebezhetővé teszik.

Az "Orbán 10 - Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével" c. kiadvány ide kattintva letölthető. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Laki Gergely

A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!